Preţul gazelor pentru populaţie creşte cu 5,6% din 10 ianuarie. Cu cât va plăti în plus la gaze o familie

Autor: Dan Straut 10.01.2018

„Majorarea costurilor de achiziţie a gazelor a determinat o creştere medie de aproximativ 5,6% a preţului final al gazelor pentru populaţie”, se arată într-un comunicat al ACUE - Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

„Impactul unitar în preţurile practicate de furnizori clienţilor casnici reglementaţi, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”, a explicat şi ANRE.

„Ca urmare a creşterii costului de achiziţie a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea preţului final al gazelor naturale pentru populaţie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul”, a menţionat ACUE.

Reprezentanţii federaţiei companiilor de utilităţi au reamintit că, începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă.

„Subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă, tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate”, a precizat ACUE.

De cealaltă parte, ANRE a anunţat că valoarea medie a facturii lunare de gaze naturale va creşte cu 4,8 lei, la un consum de 700 Kwh/lună, după ce a aprobat noul nivel al sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) la 88,28 lei MWh, de la 81,48 lei/MWh.

Preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piată şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori din cauza creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă, cu valori cuprinse între 0,8-1,1 bani/kwh.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.