​Ungurii de la OTP au adus 125 mil. lei la capitalul băncii din România

Autor: Anelis Baciu 10.01.2018

Grupul maghiar OTP a vărsat 125 milioane de lei la capitalul sucursalei din România, potrivit unui anunţ pe bursa din Ungaria. După această majorare capitalul social al OTP Bank România a crescut la aproape 1,38 miliarde de lei. Este posibil ca injecţia de capital să vină în contexul în care în vara anului trecut OTP a cumpărat Banca Românească de la grupul grecesc National Bank of Greece (NBG).

Tranzacţia a primit avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, însă demararea procesului de integrare este condiţionată de primirea avizului BNR.

La finalul anului trecut, OTP Bank avea o cotă de piaţă de 2,09%, ocupând locul 11 în topul după active, în timp ce Banca Românească ocupa poziţia 14, cu o cotă de piaţă de 1,62%. După achiziţia Băncii Româneşti, OTP va avea o cotă de piaţă de circa 4% şi va intra în top zece cele mai puternice bănci locale, posibil pe locul opt. OTP Bank a mai trecut prin două achiziţii în România, în 2014, când a preluat subsidiara locală a portughezilor de la Millennium, dar şi în 2000, la intrarea pe piaţa locală, când a preluat Robank. Ungurii nu exclud alte achiziţii pe plan local, însă numai după integrarea Băncii Româneşti. Grupul maghiar are ca obiectiv o cotă de piaţă de 7-8% pe termen mediu în România.

OTP Bank a înregistrat un profit de circa 31 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.