Începe bătălia pentru contracte de 100 mil. euro: 15 mari companii ar putea contracta peste 100.000 mp de birouri în 2018

Autor: Bogdan Alecu 11.01.2018

♦ Unele dintre cele mai mari companii din România iau în calcul mutarea într-un nou sediu, iar cererea ar putea ajunge la peste 100.000 mp de birouri, contracte care, semnate pe cinci ani, vor genera venituri de peste 100 mil. euro dezvoltatorilor.



Deschiderea noului pol de birouri din zona Orhideea, anun­­ţul cu privire la viitoarele pro­iec­te of­fice din Expo­zi­ţi­ei dar şi cele din zona Uni­rii şi Timpuri Noi, alături de apro­­pie­rea ter­menului de ex­pi­rare a con­tractelor curente pot de­clan­­şa o adevărată re­vo­luţie în pia­ţa de office din Capitală. Cine se mută?

Miza o reprezintă birouri pen­tru cel puţin 10.000-15.000 de cor­-po­ratişti şi venituri totale din chirii de peste 15-16 mil. euro anual, venituri care în contracte semnate pe cinci ani pot genera venituri de până la 100 mil. euro pentru dez­vol­tatorii proiectelor.

În total, peste 250.000 de metri pătraţi de birouri vor fi daţi în folo­sin­ţă până la sfârşitul acestui an în Bu­cu­reşti, iar cele mai mari zece proiecte de birouri după su­pra­faţă, care vor fi terminate până la finalul aces­tui an cumulează investiţii de peste 337 mil. euro

ZF a contabilizat 15 dintre cele mai mari tranzacţii cu spaţii de birouri pentru care s-ar putea demara în perioada următoare o lici­taţie, iar companiile din IT vor face şi în acest an „legea“ în piaţă.

Subiectul relocării este însă unul extrem de dis­cret pentru companii, astfel că părţile impli­ca­te în astfel de acorduri se feresc să ofere in­formaţii înainte de a-şi anunţa anga­jaţii şi de a avea contracte fer­me, mai ales că şi între con­sultanţii imobiliari este bătălia mare pentru orice contract de închiriere în zona de office.

Într-un Bucureşti sufocat de tra­fic, atât la suprafaţă, cât şi mai nou la metrou, alături de o luptă tot mai acerbă pentru personal, com­pa­niile se uită tot mai mult la clă­dirile din zona Orhideea, aces­tea fiind în imediata vecinătate a Politehnicii, de unde companiile din IT vor să-şi recruteze studenţi sau absol­venţi. De asemenea, pro­xi­mitatea unei staţii de metrou sau apro­­pie­rea faţă de cartierele-dor­mi­tor de­ter­mină companiile să ana­lizeze şi posibilitatea de a se orien­ta spre zona de centru-sud, cum este Timpuri Noi.

Cea mai aşteptată mutare este cea a gi­gan­tului Microsoft, care cau­tă între 15.000 şi 20.000 mp de birouri pentru a-şi consolida cele trei sedii din Bucureşti într-unul singur. De asemenea, şi cei de la Ericsson ar putea face următoarea mare mutare. Compania are în prezent birouri în West Gate în Militari şi în Floreasca Park, în Barbu Văcărescu şi ar putea demara procedura pentru o licitaţie în pri­măvara acestui an fie pentru a rămâne, fie pentru a pleca.

De asemenea, şi cei de la Siemens analizează posibilitatea de a contracta noi birouri, tot în zona de Centru-Vest, fie de a rămâne în West Gate.

Compania de cablu UPC de asemenea urmăreşte să-şi consolideze birourile împărţite între Sema Park şi Şos. Nordului într-un proiect din zona de Centru-Vest şi sunt şanse să meargă în The Bridge II. De asemenea, tot acolo ar putea IBM să îşi mute angajaţii din din actuala Global Business Center amplasată pe Vasile Milea, după ce în prima fază a proiectului celor de la Forte s-au mutat deja cei din Bucharest Corporate Center, clădirea din zona Buzeşti, aproape de Victoriei.