În timp ce politica şi economia Poloniei riscă să se supraîncălzească, guvernul spune că investitorii străini sunt fericiţi. Preşedintele CE asigură că acest stat rebel nu va rămâne fără fonduri UE

Autor: Bogdan Cojocaru 12.01.2018

Cu cel mai recent sondaj de opinie arătând că cei mai mulţi polonezi vor ca ţara lor să rămână în UE, guvernul de la Varşovia s-a remaniat în profunzime, măsură interpretată ca un pas spre calmarea conflictului cu Comisia Europeană. Tot guvernul polonez încearcă să dea ţării imaginea unei ecomomii care aduce satisfacţie companiilor străine.

Însă conflictul cu UE a supraîncălzit deja politica europeană şi poloneză. Martin Schulz, preşedintele social-democraţilor germani cu care cancelarul Angela Merkel negociază formarea noului guvern a cerut calmarea Poloniei, împotriva căreia CE a declanşat, în premieră, o procedură de pedepsire pentru nerespectarea principiului statului de drept, prin tăierea fondurilor europene. Polonia este criticată în UE şi pentru refuzul de a participa la programul de distribuire a refugiaţilor. Fostul premier polonez şi acum preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a spus că guvernul de la Varşovia va încerca probabil să scoată ţara din UE dacă aceasta va plăti mai mult decât va primi de la bugetul UE.

Sub risc de supraîncălzire este şi economia poloneză, ca mai toate economiile est-europene, dacă ar fi să fie crezute avertismentele instituţiilor de prognoză economică. Cu toate aceste incertitudini în jurul Poloniei, guvernul încearcă să dea ţării imaginea unei ecomomii care aduce satisfacţie companiilor străine, deşi datele statistice arată că investiţiile directe străine au scăzut accentuat în 2016. De când este premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a făcut două vizite externe importante: prima a fost cu premierul maghiar Viktor Orban la Budapesta şi a doua la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

În Orban polonezul a căutat un aliat în conflictul guvernului polonez cu Comisia Europeană. Presa poloneză a scris că întâlnirea a fost degeaba, pentru că Orban s-a dovedit a fi un partener în care nu se poate avea încredere. De la Juncker, Morawiecki a obţinut declaraţia că UE nu va tăia fondurile europene destinate Poloniei. Premierul polonez se va întâlni din nou cu Juncker la Bruxelles în februarie.

„Cea mai bună formă de dialog este conversaţia, nu două monologuri“, a spus Morawiecki după întâlnirea - de fapt o cină -  cu preşedintele CE.

Marţi dimineaţa a adus o remaniere a guvernului polonez în care au fost schimbaţi aproape toţi miniştrii controversaţi, printre care ministrul de externe Witold Waszczykowski şi ministrul apărării Antoni Macierewicz. Macierewicz, un personaj puternic în partidul Lege şi Justiţie, este sprijinit de aripa ultracatolică şi naţionalistă. El a făcut ca relaţiile cu Franţa să îngheţe prin decizia de a nu mai respecta un acord de cumpărare de elicoptere de la Airbus. De asemenea, epurările făcute în conducerea armatei au produs îngrijorări în rândul aliaţilor din NATO. Chiar dacă este premier, nu Morawiecki este cel mai puternic politician din Polonia, ci Jaroslaw Kaczykoski, liderul partidului de guvernare.

Donald Tusk, fost premier dintr-un partid aflat acum în opoziţie, a pus gaz pe foc spunând într-un interviu pentru Tygodnik Powszechny că partidul de guvernământ PiS  este unul autoritar şi că va încerca să scoată ţara din UE dacă aceasta nu va mai fi încasator net de fonduri UE. „Pentru PiS, beneficiile calităţii de membru al UE se rezumă la primirea de fonduri europene. Nu am niciun dubiu că unul dintre obiectivele PiS este de a elibera politica poloneză de povara UE“, a explicat Tusk.

Momentul noilor tensiuni nu este întâmplător. Statele UE vor începe curând negocierile pentru bugetul pe şapte ani în care se va decide cine şi cât primeşte din cuferele UE. Polonia este cel mai mare încasator net de fonduri UE. Circa 60% din investiţiile publice din Polonia sunt finanţate de UE, notează The Guardian.

„Nu este loc în Uniunea noastră pentru ţări care iau bani europeni, care vor să participe la piaţa unică, dar care resping valorile comune“, a scris pe Twitter Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din Parlamentul European, înainte de întâlnirea lui Morawiecki cu Juncker. Verhofstadt este şi coordonatorul Brexitului în tabăra UE, notează Politico. Agenţia de rating S&P a îmbunătăţit estimările de creştere pentru economia poloneză în 2018 de la 3,8% la peste 4%, dar a avertizat că „în opinia noastră economia este în curs de supraîncălzire“, scrie The Warsaw Business Journal. Agenţia a explicat că avansul salariilor a atins un nivel record şi stimulează consumul, în timp ce productivitatea slăbeşte. 

„Din cauza lipsei reacţilor sub forma schimbărilor de politici, slăbiciunile externe şi de alte tipuri ar putea să apară treptat, deşi Polonia are fundaţii solide pe termen lung şi diferiţi stabilizatori automaţi, cum ar fi un curs de schimb valutar variabil“, se arată în analiza S&P. O limită serioasă pentru creştere este îmbătrânirea populaţiei.

Între timp, Agenţia poloneză pentru investiţii şi comerţ a publicat un studiu în care se arată că mai mult de nouă din zece investitori străini sunt fericiţi să fie în Polonia, potrivit Thenews.pl. Analiza arată şi că investitorii străini se aşteaptă la creşterea veniturilor şi a personalului în 2018 şi că în ochii acestora cele mai mari calităţi ale ţării sunt stabilitatea economică şi mărimea pieţei interne. Punctele negative ar fi birocraţia şi instabilitatea legilor. Studiul mai spune că Polonia a rămas liderul de necontestat al regiunii în ceea ce priveşte investiţiile directe străine de tip greenfield şi numărul de locuri de muncă create prin acestea.