George Ciamba, secretar de stat SUA pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic: România joacă un rol esenţial pentru NATO în securitatea din regiunea Mării Negre

Autor: Răzvan Botea 12.01.2018

George Ciamba, secretarul de stat al  SUA pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic a subliniat importanţa contribuţiei României în eforturile şi acţiunile NATO, evidenţiind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, în cadrul dezbaterii „Provocări de securitate în regiunea Mării Negre”.   

Secretarul de stat George Ciamba s-a referit în intervenţia sa la evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre, în special în peninsula Crimeea, la consolidarea prezenţei militare ruse de-a lungul frontierei cu NATO, precum şi la escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei. În acest context, a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare aliate, cât şi a rolului NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. Cooperarea dintre România şi SUA în ceea ce priveşte securitatea în regiunea Mării Negre reprezintă o dezvoltare naturală a intereselor comune ale celor două ţări”, a apreciat George Ciamba.

Secretarul de stat a subliniat că ţara noastră nu este doar un beneficiar, ci şi un contributor semnificativ la eforturile şi acţiunile aliate”, de promovare a securităţii şi stabilităţii. În context, a evidenţiat faptul că România a alocat  2% din PIB pentru apărare, conform angajamentului asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, în 2014. România va continua să-şi îndeplinească responsabilităţile care îi revin”, a precizat un oficial român. 

De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa sprijinirii statelor partenere ale NATO în eforturile acestora de consolidare a propriilor capacităţi de apărare, precum şi în procesul de instruire şi pregătire a forţelor, apreciind oportună extinderea programelor aliate de sprijin destinate Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat marţi, 9 ianuarie 2018, la dezbaterea cu tema “Provocări de securitate în regiunea Mării Negre.

Evenimentul a fost organizat de New Strategy Center şi Center for American Seapower(Hudson Institute, Washington). Dezbaterea a prilejuit un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi modalităţile prin care cooperarea strategică româno-americană poate contribui la edificarea unei regiuni mai sigure, arată comunicatul de presă emis de MAE.