Deficitul de cont curent s-a dus spre 3% din PIB

Autor: Iulian Anghel 16.01.2018

În perioada ianuarie-noiembrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,5 mld. euro, în creştere cu 92,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului pre­ce­dent, când se situa la 2,9 mld. euro. Deficitul de cont curent a accelerat puternic odată cu majorarea puternică a deficitului comercial, în urma creşterii semnificative a consumului.

Consumul a crescut anul trecut cel mai probabil cu 9-10%, fapt ce a antrenat o creştere a deficitului comercial, oferta internă neţinând pasul cu cererea.

În aceeaşi vreme, chiar dacă sunt în creştere, investiţiile străine sunt departe de nivelul celor înregistrate în perioada de boom, de 8-9 miliarde de euro anual, şi, astfel, deficitul de cont curent va ajunge anul acesta cel mai probabil spre 3% din PIB, de la 0,7% din PIB în 2014.

Totuşi, deficitul de cont curent este departe de cel înregistrat înainte de criză, de aproape 11% din PIB în medie, între 2004-2008.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, deficitul comercial la 11 luni din 2017 a crescut 28,5% faţă de aceeaşi perioadă similară a anului precedent, până la 10,4 miliarde de euro. În aceeaşi vreme, excedentul comerţului internaţional cu serviciile care ţinea în frâu deficitul de cont curent a crescut doar modest, cu 2,1%, până la 7,2 miliarde de euro. Investiţiile strâine au crescut la 11 luni din 2017 cu 19,8% an/an, până la 4,3 miliarde de euro, dar toate aceste creşteri luate împreună nu au putut face faţă deteriorării puternice a deficitului din comerţul internaţional cu bunuri şi, astfel, contul curent s-a majorat puternic. Totuşi, în noiembrie, deficitul de cont curent a crescut cu 279 mil. euro, faţă de luna precedentă, în vreme ce în octombrie, faţă de septembrie acesta făcuse un salt de un miliard de euro.