Erste, Unicredit şi Raiffeisen, principale bănci din Europa Centrală şi de Est, nu mai vor să cumpere alte bănci: Ne concentrăm pe creştere organică

Autor: Cristian Hostiuc 17.01.2018

Grupurile financiare Erste, Unicredit şi Raiffeisen, cei mai importanţi jucători în sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă şi în România, nu mai sunt interesate de noi achiziţii sau de noi pieţe, politica lor fiind acum de a creşte organic în ţările unde operează deja.

În aceste condiţii, principalii cumpărători pentru băncile care apar la vânzare sunt băncile locale sau fonduri de investiţii care încearcă să cumpere bănci la un preţ în scădere pentru ca apoi, după câţiva ani de investiţii, să le revândă.

”Vrem să creştem organic, mai ales că în zona Europa Centrală şi de Est există în continuare potenţial de creştere. Suntem fericiţi că suntem prezenţi în această regiune, care are o rată de creştere peste cea a Europei vestice, dar şi stabilitate politică. Suntem ocupaţi cu ce avem şi nu ne uităm spre alte achiziţii”, a spus Jozef Síkela, membru în boardul director pentru zona de corporate la Erste, grupul austriac ce deţine în România BCR, cea mai mare bancă.

”Vrem să creştem organic, nu ne interesează noi pieţe”, afirmă Johann Strobl, CEO Raiffeisen Bank International, cea care deţine Raiffeisen Bank România, a patra bancă din piaţă.

”Atenţia noastră este pe creştere organică şi poate am putea adăuga ceva în portofoliu, doar dacă este ceva valoros”, a menţionat Carlo Vivaldi, şeful Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est, divizia care deţine Unicredit Bank România, a cincea bancă din piaţă.

Sikela afirmă că băncile locale (care sunt controlate fie de stat, fie de investitori locali) sunt acum principalii cumpărători dacă este ceva de vânzare şi poate vom vedea schimbări de active/bănci între grupurile financiare prezente deja în regiune din motive de a face rost de bani pentru întărirea capitalurilor proprii.

”În acest moment nu vin noi investitori bancari în regiune. Poate cei care sunt deja pe piaţă să mai achiziţioneze ceva”, adaugă şeful  Raiffeisen.

Zdenek Turek, CEO Citibank Europa şi cel care a condus mulţi ani operaţiunile băncii americane în România, spune că mai sunt fonduri de investiţii care se uită după bănci în această regiune.

Bancherul de la Erste spune că băncile ar putea să cumpere fintech-uri care dezvoltă produse pentru piaţa bancară pentru a face faţă schimbărilor în comportamentul clienţilor, mai ales în privinţa noii generaţii. 

Cei patru bancheri au participat la un panel despre viitorul sistemului bancar în Europa Centrală şi de Est la conferinţa Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment la început de an pentru investitorii din Europa Cetnrală şi de Est.

În România, în ultimii cinci ani, deşi au fost pe piaţă la vânzare şapte bănci, Erste, Raiffeisen şi Unicredit au lăsat Banca Transilvania şi grupul ungar OTP să fie principalii cumpărători.

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank şi acum Bancpost, ajungând pe locul doi în piaţă, cu şanse şi pentru locul întâi, deţinut de aproape două decenii de BCR.

OTP a cumpărat Millenium Bank şi acum Banca Românească, ceea ce o propulsează în top 10 în România.

Fondurile de investiţii AXX Capital şi JC Flowers au cumpărat Banca Carpatica şi respectiv Piraeus Bank România. Marfin Bank este proces de achiziţie de către un fond de la Londra, cu investitori greci în spate.

Raiffeisen, Unicredit şi Erste au cumpărat bănci în România între 2000 şi 2006 - Banca Agricolă, Ţiriac Bank şi BCR.

Dacă la început grupurile au finanţat operaţiunile din România cu masive împrumuturi de la centru, în acest moment politica este de a lăsa băncile să se finanţeze local şi de a-şi reduce expunerile mai ales după ce criza a lăsat în urmă portofolii majore de credite neperformante.

”Este foarte important să te finanţezi local. Politica noastră este de a cere băncile pe care le deţinem să aibă un echilibru între finanţarea locală (în principal depozitele populaţiei – nr) şi din afară”, a menţionat Sikela.

Sistemul bancar din Romnia este extrem de aglomerat, cu aproape 40 de bănci, dar din care primele zece deţin peste 80% din piaţă. Erste, Raiffeisen şi Unicredit au peste 30% din piaţă.

Din 2010, odată cu criza grecească, băncile greceşti au pierdut teren, iar 3 din 4 grupuri prezente în România au fost nevoite să îşi vândă băncile ca parte a planului de salvare. National Bank of Greece a vândut Banca Românească către OTP – Ungaria, Eurobank a vândut Bancpost către Banca Transilvania, iar Piraeus Bank şi-a vândut banca către fondul de investiţii JC Flowers.

Deşi economia României a crescut spectaculos în ultimii cinci ani, sistemul bancar a scăzut, reducându-şi ponderea în PIB spre 50-60%, de la peste 70% în perioada de boom. În Europa de Vest, sistemele bancare sunt de aproape trei ori cât PIB-ul.

Din cauza acumulării de credite neperformante în criză, băncile din România sunt acum mult mai reticente în a da credite. Companiile româneşti se finanţează mai mult de la furnizori decât de la bănci, iar multinaţionalele, care deţin 51% din businessul din România, se finanţează de la centru.