Cash-ul din economie a crescut cu peste 16% în noiembrie 2017, până la 61,9 mld. lei

Autor: Anelis Baciu 18.01.2018

Numerarul în circulaţie a ajuns la 61,9 miliarde de lei, echivalentul a peste 13 miliarde de euro, în luna noiembrie a anului, cel mai ridicat nivel din ultimii ani, potrivit datelor BNR. În luna noiembrie din 2016 cash-ul din economie cumula 53 mi­­liarde de lei, ceea ce înseamnă că în ultimul an 8,7 miliarde de lei bani gheaţă au fost pompaţi în economie.

Faţă de luna trecută cash-ul din economie a crescut cu 1,5%, în timp ce avansul anual se situează la circa 16,3%.

Cash-ul din economie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu doar câteva excepţii în perioada de criză. Nivelul banilor existenţi în economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2007, perioada de boom a economiei, când şi activitatea de creditare creştea spectaculos.

Avântul din ultima perioadă al cash-ului este pus pe seama creşterii consumului, dar şi  a nivelului redus de educaţie financiară. În plus, volumul ridicat al numerarului în circulaţie evidenţiază preferinţa românilor pentru plăţile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată, continuând tendinţa de a retrage banii de la bancomate în ziua de salariu, susţin specialiştii.

În ţările dezvoltate din Europa, cea mai mare preferinţă pentru cash este întâlnită în Germania. Preferinţa pentru cash a nemţilor este explicată de faptul că mulţi văd pur şi simplu numerarul ca fiind mai sigur.