Şerban Roman, fondul de investiţii Enterprise Investors: „Sperăm ca 2018 să fie anul unei noi investiţii. Ne temperează entuziasmul incertitudinea fiscală şi politică, tendinţa de depreciere a cursului“

Autor: Cristina Roşca 19.01.2018
♦ Fondul polonez de investiţii Enterprise Investors mai deţine în portofoliul său doar un singur business în România, grupul Noriel, cu activităţi în retailul, producţia şi distribuţia de jucării ♦ Anul trecut fondul a vândut producătorul de materiale de construcţii Macon într-una dintre cele mai importante mutări din 2017.

Enterprise Investors este unul dintre veteranii pieţei de private equity din România, polonezii intrând pe piaţa locală acum circa două decenii, într-o pe­rioa­dă în care economia tre­cea prin una dintre cele mai dificile pe­rioa­de de după ’89. Totodată, istoric, cea mai mare tranzacţie făcută până acum de un fond de investiţii în România datează din 2016, mai exact din no­iem­brie când a fost semnată, şi are Enterprise Investors de partea vânzătorului. Ea a fost fina­lizată însă în primul trimestru din 2017. Mu­tarea a avut loc între două fonduri de in­vestiţii, Mid Europa Partners la cumpărare şi Enterprise Investors la vânzare. Retailerul Profi, care are astăzi circa 700 de magazine şi afa­ceri de aproximativ 1 mld. euro, a fost preluat pentru 533 mil. euro.