Fost oficial sârb avertizează: Prin investiţiile din Europa de Est, China va ajunge în Europa de Vest

Ziarul Financiar 22.01.2018

Cheltuielile pe care China le face în ţările din Europa Centrală şi de Est ajută această ţară să-şi croiască drum spre investiţii mai mari în Europa de Vest, a declarat pentru CNBC un fost oficial  din guvernul sârb.  Interesul Beijingului în Europa Centrală şi de Est se datorează „potenţialului regiunii de a deschide calea spre Uniunea Europeană”, a explicat Vladimir Krulj, acum preşedinte al băncii sârbe Komercijalna Bank. El a precizat că China îşi construieşte relaţii cu state care „îmbrăţişează mai mult valori europene”.

China a pompat 9 miliarde de dolari în state din Europa Centrală şi de Est, potrivit agenţiei chineze de ştiri Xinhua. 16 ţări din regiune s-au angajat să coopereze cu China în iniţiativa Belt and Road, prin care China îşi construieşte o reţea comercială şi de infrastructură mondială. Serbia face posibilă o „cale mai uşoară pentru investiţiile chinezeşti în Europa de Vest”, a spus Krulj.

De asemenea, al şi-a exprimat speranţa că investiţiile Chinei vor ajuta la creşterea economică a Serbiei, vor construi poduri şi „vor face ca această ţară să devină mai uşor membră a UE”. Bogdan Cojocaru