„Revoluţia fiscală“ afectează negativ companiile româneşti, dar nu va opri per ansamblu nici creşterea, nici angajările din piaţa de soft şi servicii de IT

Autor: Adrian Seceleanu 22.01.2018

Angajările vor continua în ritmul preconizat, dar vor fi realizate într-o şi mai mare măsură de firmele mari şi multinaţionale, afirmă Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de consultanţă şi cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

Companiile de software şi de servicii de IT de o mărime medie deţinute de antrepre­nori locali vor fi cele care vor resimţi în principal şocurile ne­gative ale aşa-numitei „Revoluţii fis­cale“ realizate de guvernul Tudose, în timp ce companiile mai mari şi multina­ţionalele vor absorbi mai uşor impactul astfel că per ansamblu piaţa de software şi de servicii de IT din România îşi va continua şi în acest an creşterea din punctul de vedere al veniturilor şi al recrutărilor de personal, esti­mează Eugen Schwab-Chesaru, vice­preşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al  companiei de consultanţă şi cer­cetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

„«Revoluţia fiscală» va avea / are un impact negativ asupra întreprinzătorilor medii din IT-ul românesc, acea categorie de companii care fac eforturi mari să păstreze echilibrul între un cashflow rezonabil şi investiţiile în produse / servicii noi, în contextul unei profitabilităţi deja marcate negativ de inflaţia salariilor din domeniu. Piaţa locală de software şi servicii informatice nu va fi / nu este impactată de acest aspect, iar dinamica angajărilor va rămâne aproape de nivelul preconizat/ prognozat, însă încă şi mai înclinat către companiile mari şi foarte mari“, a declarat pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru.

Aşa-numita „revoluţie fiscală“, care prespune printre altele trecerea plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat, loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de persoane din cele 110.000 care lucrează în IT. Pentru a menţine neschimbate salariile nete, companiile ar trebui să mărească bugetele de salarii cu aproximativ 10%. Dacă bugetele nu sunt majorate, salariile nete ale acestor programatori scad cu aproximativ 7%. Atât liderii PSD, cât şi miniştri din fostul cabinet Tudose promiseseră că până la finele anului 2017 va fi găsită o soluţie pentru softişti, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Finanţele au promis că vor lansa o schemă de ajutor de stat în acest an, care să ajute firmele de IT să compenseze impactul negativ al schimbărilor fiscale, însă proiectul nu a fost publicat, iar numărul de companii care vor putea aplica va fi mai redus decât al celor care beneficiau de scutirea de impozitul pe venit.