Ce companii s-au delistat şi ce s-a listat în ultimul deceniu. Bursa românească a pierdut din 2008 încoace companii de top precum Kandia, Vel Pitar, Azomureş, Albalact, Policolor. Dar a câştigat emitenţi precum Teraplast, MedLife, Digi şi Sphera

Autor: Liviu Popescu 23.01.2018

♦ Azomureş a fost cea mai mare delistare a unei companii de la bursă din ultimii 10 ani ♦ Când a ieşit din ringul de tranzacţionare, compania avea 247 mil. euro capitalizare ♦ Pe partea de listări, cea mai valoroasă companie în prezent este Romgaz, intrată în ringul bursei în 2013 ♦ Afacerile companiilor delistate în ultimul deceniu, circa 2,8 mld. euro ♦ Cele ale celor intrate, 2 mld. euro fără Digi şi Sphera Group.

Companii de top care ocupă primele locuri în pieţele în care activează, pre­cum panificaţie, producerea de îngrăşăminte chimice, piaţa de lactate, s-au delistat de la bursa românească din 2007 încoace, cele mai multe la decizia noilor acţionari în urma unor preluări.

În locul acestora, investitorii s-au putut orienta spre acţiuni ale principalului furnizor de servicii medicale private din România, ale celui mai mare producător de gaze naturale sau chiar ale liderului industriei nu­cleare, arată o analiză a ZF.

Din analiza ZF reiese că 14 companii care se bat pentru primele poziţii în pieţele în care activează s-au delistat din 2008 încoace pentru că acestea au făcut obiectul unor preluări din partea acţionarilor majoritari.

Azomureş a fost cea mai mare delistare a unei companii de la bursă în ultimii 10 ani în condiţiile în care cel mai mare pro­ducător de îngrăşăminte chi­mice a părăsit arena bursieră cu o capitalizare de 247 mil. euro, po­trivit datelor solicitate de ZF de la BVB. Azomureş a avut în 2016 afaceri de 314 mil. euro, ara­tă datele de la Ministerul de Finanţe. Elveţienii de la Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa, controlează Azo­mureş, companie pe care au delistat-o în 2012. Pentru investi­torii care cumpăraseră acţiuni Azomureş în 2011, oferta elve­ţienilor le-a triplat banii.

De altfel, analiştii identificau într-o conferinţă la finele anului 2017 că de urmărit pe viitor sunt şi acţiuni ale unor companii de genul Albalact, delistată de fran­cezi anul trecut, practic companii care ar putea fi achiziţionate de un fond de investiţii. Iar cel mai bun exemplu este cazul Zentiva.

Acţionarul majoritar al Zentiva a anunţat în decembrie că va plăti 3,5 lei pentru restul acţionarilor din piaţă, cu 40% peste preţul de tranzacţionare preanunţ. În joc sunt 18% din capitalul social al companiei.

Pe partea de intrări antre­prenorii au listat Teraplast, cel mai mare procesator de PVC, MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private, Digi şi Sphera, ultimele trei venind în ultimele 14 luni. „În istoria pieţei de capital din România din 1996 încoace, majoritatea compa­nii­lor cu acţionariat străin s-au de­lis­tat“, explică pentru ZF analis­tul pe piaţa de capital Rareş Nilaş.