Un maxim istoric. Fondurile de investiţii au pariat peste 1,2 mld. euro pe România anul trecut

Autor: Cristina Roşca 23.01.2018

Fondurile de investiţii au pariat anul trecut 1,2 mld. euro pe companii şi active din România, acesta fiind primul an istoric în care investitorii financiari au scos din buzunare pentru achiziţii o sumă atât de mare. Valoarea cuprinde atât mutările fondurilor de tip private equity, cât şi pe cele ale fondurilor în zona imobiliară.

„Într-adevăr, în ultimii ani asistăm la un interes în creştere din partea acestui segment investiţional (al fondurilor de investiţii - n.red.), tot mai multe nume mari exprimându-şi interesul şi urmărind în mod activ oportunităţile din piaţa locală“, spune Nadia Badea, partener în cadrul casei de avocatură Clifford Chance şi coordonatorul practicii M&A şi real-estate din cadrul biroului de la Bucureşti. Ea adaugă că se poate remarca, de asemenea, întoarcerea unor investitori care au ieşit din piaţă în urmă cu câţiva ani.

Această activitate vine pe fondul unei evoluţii favorabile a pieţei de fuziuni şi achiziţii în ansamblul său, doar anul trecut investitorii au scos din buzunare 4-4,6 mld. euro în total.

„Am mai spus-o, o repet, urmează tranzacţiile de 1 miliard plus! De euro“, crede Florian Nitu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii.

Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro - preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGaz - cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.