Nu e totul roz. Ovidiu Şandor, dezvoltator imobiliar: Criza politică, devalorizarea leului şi creşterea dobânzilor au temperat apetitul de pe piaţa rezidenţială locală. „Această presiune este şi un bun educator pe piaţă. Există acum o cumpătare mult mai mare în cererile de cumpărare.”

Autor: Bogdan Alecu 24.01.2018
„Această presiune este şi un bun educator pe piaţă. Există acum o cumpătare mult mai mare în cererile de cumpărare.”
 
Creşterea dobânzii de referinţă la creditele în lei, ROBOR, dincolo de pragul de 2%, alături de moneda europeană care se apropie cu paşi repezi de 4,7 lei pentru un euro au dus la o încetinire a vânzărilor pe piaţa rezidenţială, mai ales în contextul în care toţi dezvoltatorii comunică preţul în euro, iar devalorizarea leului atrage o scumpire a acestora.
 
„În ultimele două luni ale anului s-a văzut o atenţie mai mare a cumpărătorilor pe partea de rezidenţial. Nu a mai fost acelaşi avânt pentru a cumpăra cât mai repede, ci o chibzuinţă mai mare din partea cumpărătorilor. Ei au luat în calcul mult mai bine cum arată pentru ei din punct de vedere financiar dacă va mai creşte cursul, dobânda. Am văzut şi cumpărători care au optat pentru instrumente care reduc aceste riscuri precum opţiuni legate de cursul de schimb, sau să discute cu banca o dobândă fixă. Cumva această presiune este şi un bun educator pe piaţă, am văzut acum o cumpătare mult mai mare în cererile de cumpărare”, a explicat antreprenorul Ovidiu Şandor, care prin Mulberry Development dezvoltă proiectul ISHO din Timişoara, care include birouri, rezidenţial şi un hotel Radisson Blu.