Pieţele asiatice în declin după scăderea abruptă a indicelui bursei americane Dow Jones

Autori: Mircea Olteanu , Mediafax 06.02.2018

Titlurile pe piaţa niponă s-au depreciat masiv, cu indicele bursei japoneze Nikkei 225 înregistrând cea mai mare scădere pe zi din 1990. La un moment dat, indicele înregistra o depreciere de 7%, pentru ca pe parcursul zilei să revină uşor, scăderea fiind în cele din urmă de 4,7%.

Declinul pe pieţele bursiere a început de săptămâna trecută după o creştere accentuată a randamentelor obligaţiunilor americane în urma datelor anunţate vineri care au arătat că nivelul salariilor din SUA a înregistrat cea mai rapidă creştere din 2009, stârnind temeri privind creşterea inflaţiei.

"Ştirile economice din SUA au fost mai puternice decât era anticipat", a declarat David Kuo, director executiv al firmei de consultanţă financiară Motley Fool.

Indicele bursier Dow Jones a avut luni o scădere de 1.175 de puncte, situaţii asemănătoare înregistrându-se şi la bursele S&P 500 şi Nasdaq. Indicele bursei americane a scăzut cu 4,6% (1.175 de puncte), închizând sesiunea de luni la nivelul de 24.345,75.

Valoarea indicelui S&P 500 a înregistrat luni o scădere de 3,8%, iar Nasdaq a piedut 3,7% din valoare, potrivit BBC News.

Scăderile înregistrate de bursele din Statele Unite intervin după luni de creşteri la niveluri record care au generat speculaţii privind supraevaluarea activelor companiilor.

Casa Albă a încercat să reasigure investitorii afirmând că se concentrează asupra "fundamentelor economice pe termen lung, care rămân excepţional de puternice".