Primele efecte ale „revoluţiei fiscale“ la nivelul local: „Boc ne-a luat nişte ouă, voi ne-aţi furat găina“

Autor: Iulian Anghel 09.02.2018

Cei 170 de poliţişti locali din Alba Iulia nu mai primesc norma de hrană, care varia între 700 şi 800 de lei/lunar, decizia fiind luată după ce primăria a pierdut 30 mil. lei la buget în urma „revoluţiei fiscale”.

Potrivit Mediafax, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat ieri proiectul care prevede retragerea normei de hrană pentru poliţiştii locali din municipiu. Primarul din Alba Iulia Mircea Hava a declarat că norma de hrană va fi reintrodusă când vor fi suficiente fonduri: „Cel puţin 30 de milioane de lei ne sunt luaţi. Pe vremuri, Boc a tăiat 25%, a luat nişte ouă, astăzi ne-aţi furat găina. În această chestiune, cu trecerea contribuţiilor, e vorba de 8,7 milioane de lei pe care îi plătim în plus”.

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, în urma „revoluţiei fiscale” a lovit puternic în comunităţile locale, în condiţiile în care 71,5% din veniturile din impozitul pe venit se varsă la bugetele locale. Veniturile din această sursă înseamnă între 20 şi 40% din veniturile totale ale localităţilor (în jur de 60% în cazul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti).

Reducerea cu 37% a impozitului pe venit înseamnă, prin urmare, o reducere pe măsură a venitului comunităţilor. De pildă Primăria sectorului 1 şi cea a sectorului 2 Bucureşti au anunţat la vremea respectivă pierderi de 200 mil. lei fiecare, primăria sectorului 6 o pierdere de 100 mil. lei, primăria Cluj o pierdere de 38 mil. euro şi tot aşa. Pe întreg Bucureştiul pierderea este estimată la 1,3 mld. lei, adică 20% din buget.

Bugetele locale au avut anul trecut o creştere de 12% faţă de anul precedent (după o scădere de 5% în 2016 faţă de 2015), dar anul acesta căderea va fi însemnată. Comunităţile va trebui să aleagă între sacrificarea investiţiilor sau reducerea unor cheltuieli sociale pentru a face faţă situaţiei. Există semnale care vorbesc despre comasări de şcoli şi chiar despre disponibilizări de personal. PNL acuză PSD că vrea să închidă 1.000 de şcoli, lucru negat de fostul ministrul al educaţiei Liviu Pop.