Grupul UniCredit a obţinut în 2017 un profit net de 88 mil. euro în România, în creştere cu 20%

Autor: Anelis Baciu 12.02.2018

Grupul italian UniCredit, care con­tro­lează a cincea bancă locală după ac­ti­ve, a anunţat o majorare a profitului net pe România cu 20%, până la 88 mil. eu­ro anul trecut comparativ cu 2016, con­form rezultatelor publicate la Milano.

Îmbunătăţirea rezultatului consoli­dat a venit pe fondul avansului stocului de credite şi al dimi­nuării împrumutu­rilor scoa­se din bilanţ.

Creditele din sold au urcat cu 10%, până la peste 5,7 mld. euro. Depozitele UniCredit în România s-au majorat cu 20%, până la 5,79 mld. euro, în linie cu strategia băn­cii loca­le de a-şi reduce dependenţa de fondurile primi­te de la grup. Volumul depozite­lor a depă­şit astfel volumul creditelor din sold.

Creşterea creditării a determinat o creş­tere şi la nivelul încasărilor din do­bânzi şi comisioane. Veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 10%, până la 228 mil. euro, în timp ce încasările nete din comisioane au fost în creştere cu 8,8% şi au cumulat 81 mil. euro. Veni­tu­rile din dobânzi şi comisioane repre­zin­tă mai mult de 80% din totalul veni­tu­rilor grupului UniCre­dit în România.

Activitatea de tran­zac­ţionare a con­tinuat să piardă teren, veniturile de pe acest segment re­du­cându-se cu aproxi­ma­tiv un sfert, până la 61 mil. euro.

Veniturile operaţionale totale ra­por­tate de grupul UniCredit în Româ­nia au însumat 371 mil. euro anul tre­cut, fiind în creştere cu circa 2% faţă de 2016, în timp ce cheltuielile au avansat cu 3%, până la 165 milioane de euro.