Un trend care duce numai în sus: ROBOR la 6 luni, după care se calculează ratele creditelor ipotecare, a crescut la maximul ultimilor trei ani şi jumătate

Autori: Ştefan Stan , Mediafax 12.02.2018

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 2,06%, de la 2,04%, cât a fost cotat vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La sfârşitul anului trecut, în decembrie, ROBOR la trei luni ajunsese la 2,22%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare standard, a crescut la 2,36%, de la 2,34%. Este cel mai ridicat nivel de aproape trei ani şi jumătate, ultima oară când s-a atins această cotaţie fiind pe 3 noiembrie 2014. 

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,41%, de la 2,39%, valoarea înregistrată vineri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.