TMK-Artrom finalizează o investiţie de 36 milioane de dolari la Slatina

Autor: Cristina Bellu 13.02.2018

Producătorul de ţevi de oţel fără sudură TMK-Artrom Slatina, a finalizat o investiţie de 36 de milioane de dolari într-un complex de tratamente termice pentru ţevi din oţel, care va creşte ponderea producţiei premium în portofoliul de comenzi.

Capacitatea anuală a liniei de tratament termic de la Slatina este peste 160 de mii de tone de ţevi, proiectarea şi furnizarea echipamentelor a fost realizată de grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică.

Înfiinţată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producţia în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acţiuni cu capital de stat Artrom. În noiembrie 1995 a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, şi în anul 1999 - transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acţionar majoritar devenind compania austriacă Staro GmbH.

Pe fondul redresării economiei şi accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe). De la înfiinţare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producţie efectivă de 26.000 tone/an, capacităţi nefinalizate tehnologic şi performanţe economice scăzute.

Până în 2004, laminorul Assel a fost adus la capacitatea sa proiectată. În 2007, a fost dată în folosinţă a doua linie de fabricare a ţevilor, CPE, capacitatea de producţie a TMK-Artrom s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziţionarea TMK-Reşiţa, ca sursă sigură de ţaglă pentru fabrica de la Slatina.

Finalizarea primei etape a programului de investiţii a făcut posibilă realizarea a două obiective principale, TMK-Reşiţa şi TMK-Artrom au devenit un complex metalurgic unic, care funcţionează pe principiul "de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie".

În cea de-a doua etapă a programului de investiţii, în 2015, a început producţia de noi tipuri de oţel şi aliaje cu valoare adăugată mai mare şi a fost lansată producţia de ţevi premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici şi telescopici.

În 2016, urmărind creşterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piaţa americană, TMK-Artrom a înfiinţat propria subsidiară comercială la Houston, SUA.

Astfel, compania TMK Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a cca 20% din producţia TMK-Artrom, precum şi a tuturor ţevilor industriale produse de TMK în Rusia şi SUA.

Compania TMK-Artrom are o capitalizare de 518 milioane de lei, potrivit datelor de pe Bursă.