Apusul gigantului american continuă: General Motors va închide una dintre fabricile din Coreea de Sud în cadrul planului general de restructurare

Autor: Alex Ciutacu 13.02.2018

Gigantul american General Motors a anunţat că va închide una dintre cele patru fabrici pe care le deţine în Coreea de Sud şi că va suporta cheltuieli de 850 de milioane de dolari ca parte din restructurarea business-ului neprofitabil din cea de-a patra cea mai mare economie a Asiei, potrivit Reuters.

Producătorul american a transmis că va decide în perioada următoare ce se va întâmpla cu restul de operaţiuni desfăşurate în Coreea de Sud, şi că se află în discuţii cu guvernul şi cu sindicatele pentru a găsi o modalitate de a reduce costurile şi de a deveni iarăşi un business profitabil.

„Timpul este scurt şi toată lumea trebuie să se mişte într-un ritm alert”, a transmis preşedintele General Motors, Dan Ammann.

Această decizie vine după o serie de paşi pe care producătorul american i-a urmat pentru a se concentra pe profitabilitate şi inovaţie în loc de vânzări şi volum. Începând din 2015, General Motors a ieşit după mai multe pieţe neprofitabile din Europa, Australia, Africa de Sud şi Rusia.

Planurile GM îl pun pe preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in într-o poziţie inconfortabilă, încât acesta le-a promis cetăţenilor că va crea mai multe locuri de muncă în cadrul politicilor sale economice. Opoziţia a criticat administraţia Moon, susţinând că strategia GM va duce la concedieri masive.

GM a transmis în cadrul unei declaraţii că va suporta cheltuieli de 850 de milioane de dolari drept costuri de restructurare, dintre care 375 de milioane de dolari sunt cheltuieli legate de angajaţi.

Închiderea acestei fabrici face parte dintr-un plan general de restructurare pentru business-ul din Asia. Excluzând profiturile de pe piaţa din China, General Motors a înregistrat între 2014 şi 2016 pierderi de 1,8 miliarde de dolari pe piaţa din Asia.

În ultimii ani, GM a oprit producţia în Australia şi Indonezia şi a restructurat semnificativ operaţiunile din Thailanda. De asemenea, a anunţat în luna mai a anului trecut că depune eforturi pentru a vinde în India şi că doreşte să transforme fabricile de acolo într-un hub de export.