Băncile de pe Wall Street care au ajutat HNA să crească prin achiziţii pe datorie profită acum de dezmembrarea conglomeratului chinez

Autor: Bogdan Cojocaru 14.02.2018

♦ După unele estimări, grupul chinez, care a început ca un modest operator aerian, are datorii de 100 mld. dolari.



După ce şi-a anunţat creditorii că a intrat într-o criză de lichiditate, conglomeratul de companii chinez HNA, un acţionar important al Deutsche Bank, şi-a vândut două proprietăţi pentru echivalentul a 1,7 miliarde de euro.

După unele estimări, grupul, care a început ca modest operator aerian, are datorii de 100 de miliarde de dolari. Alte estimări plasează datoriile mult mai sus, la 157 de miliarde de dolari. HNA a ratat deja plata împrumuturilor către câteva bănci.

De chinurile grupului chinez profită mai ales băncile de pe Wall Street, cele care au asistat conglomeratul în achiziţii de 55 de miliarde de dolari peste tot în lume. După ce au ajutat HNA să-şi satisfacă pofta de active străine, tot aceste bănci ajută acum la dezmembrarea grupului împovărat de datorii, scriu Bloomberg şi Handelsblatt.

Pentru a-şi mai uşura povara, HNA şi-a redus participaţia la Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, de la 9,9% la 9,2%. Chinezii au cheltuit până la 200 de milioane de dolari pe onorarii de consiliere timp de trei ani în timpul freneziei investiţiilor, potrivit calculelor Freeman & Co. Acum, când duce lipsă de cash şi se confruntă cu presiunile în creştere ale creditorilor, compania chineză intenţionează să vândă active de 16 miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, au spus luna trecută surse apropiate situaţiei. Vânzările au atras deja câţiva bancheri, chiar dacă mai multe firme au decis să evite colaborarea cu HNA din cauza îngrijorărilor legate de structura opacă a acţionariatului şi de povara uriaşă a datoriilor.

Luna trecută, HNA a angajat JPMorgan Chase şi Benedetto Gartland & Co., o firmă de consiliere independentă, să o ajute să evalueze participaţia de aproape 30% deţinută la furnizorul de servicii de ospitalitate spaniol NH Hotel Group.

„Băncile vor continua să vină având în vedere onorariile de consiliere“, spune Justin Tang, analist la United First Partners. „Un bancher de investiţii bun care poate maximiza preţul de vânzare îşi va câştiga locul la masa negocierilor.“

HNA şi subsidiarele sale au colaborat cu mai mult de zece consilieri financiari de la începutul anului 2015, perioadă în care investiţiile grupului în companii precum Hilton Worldwide Holdings şi Deutsche Bank au devenit simbolul ambiţiilor Chinei în Occident. De generozitatea chinezilor au profitat firme de toate dimensiunile, de la giganţi ca Morgan Stanley la consilieri independenţi, cum este Rothschild. HNA a angajat  şi companii de acasa, inclusiv pe China International Capital Corp., şi cel puţin două firme la care are participaţii. Pe lângă comisioanele de consiliere, unele bănci au câştigat afaceri de la HNA furnizând structuri de finanţare care au permis companiei să-şi limiteze cheltuielile de cash pentru achiziţii.

În timpul freneziei achiziţiilor, HNA anunţa tranzacţii în medie o dată la două săptămâni.

Cel mai des, chinezii au lucrat cu UBS, potrivit datelor Bloomberg. Banca elveţiană a consiliat sau ajutat cu finanţare HNA în cel puţin nouă achiziţii, în valoare totală de peste

26,3 miliarde de dolari. Printre acestea figurează cumpărarea unui furnizor de servicii de catering şi a unuia dintre cei mai mari operatori aerieni din Brazilia.

JPMorgan a fost implicată în cel puţin şase tranzacţii valorând împreună 25,8 miliarde de dolari, în timp ce Barclays a avut un rol în patru achiziţii HNA, de 16,8 miliarde de dolari.

Morgan Stanley a lucrat cu companii controlate de HNA în afaceri de 14,5 miliarde de dolari, iar Deutsche Bank a ajutat la emisiuni de obligaţiuni folosite ca garanţii pentru două achiziţii de 8,7 miliarde de dolari.

„Bancherii au fost încântaţi să facă afaceri cu ei“, spune Christopher Balding, profesor la HSBC Business School din cadrul Universităţii de la Peking.

Unii consilieri s-au distanţat de HNA după ce problemele companiei au ieşit la iveală. Strategii de la Bank of America s-au ţinut departe de activităţile de consiliere şi finanţare pentru HNA deoarece nu au primit accept intern, spun surse apropiate băncii. De asemenea HSBC le-a spus bancherilor săi să nu mai urmărească să facă afaceri cu grupul chinez din cauza îngrijorărilor privind datoriile uriaşe. Morgan Stanley a evitat să consilieze HNA la nivelul grupului părinte. La UBS, echipele de conformitate internă au început să pună mai multe întrebări despre afacerile cu compania chineză.

Pentru cei cărora nu le este frică de HNA, oportunităţile de afaceri sunt multe. CEO-ul Adam Tan a spus în noiembrie că ia în considerare vânzarea activelor din sectoare unde guvernul chinez impune restricţii. Compania a scos la vânzare proprietăţi comerciale de patru miliarde de dolari în SUA şi cercetează piaţa pentru vânzarea a două clădiri de birouri din Londra. În ianuarie, HNA a înstrăinat participaţia deţinută la compania de transport naval Dorian LPG şi a vândut o clădire din Sydney către Blackstone.

Compania s-ar putea să fie nevoită să accepte ce oferă cumpărătorii deoarece este presată să strângă fonduri. Acestea sunt veşti bune pentru bancheri deoarece înseamnă că HNA este dispusă să vândă în pierdere.