Americanii şi chinezii se înţeleg când e vorba de business: exporturile americane de gaze naturale lichefiate în China vor creşte

Autor: Bogdan Cojocaru 14.02.2018

China National Petroleum Corporation şi furnizorul de gaze naturale american Cheniere Energy au convenit un acord care va stimula exporturile americane de gaze naturale lichefiate (GNL), scrie South China Morning Post. Acesta este cel mai valoros rezultat de până acum al înţelegerilor anunţate în timpul călătoriei preşedintelui american Donald Trump la Beijing în noiembrie.

Cheniere va furniza către CNPC aproximativ 1,2 milioane de  tone de GNL anual începând cu acest an până în 2043, potrivit unui anunţ al companiei americane, care nu a precizat valoare livrărilor. Raportat la preţul mediu de export al GNL calculat de Agenţia pentru informaţii în domeniul energiei, volumul anual de GNL contractat este în valoare de aproximativ 263 milioane dolari.

Cifrele nu iau în considerare reducerile pentru livrările pe termen lung sau alţi factori specifici tranzacţiei. Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping au asistat la semnarea unor tranzacţii în valoare de 253 de miliarde de dolari în timpul vizitei de stat a liderului american în China. Unii experţi au subliniat atunci că multe înţelegeri sunt memorandumuri de înţelegere sau acorduri fără caracter obligatoriu, între care şi acordul CNPC-Cheniere. Deficitul comercial al Statelor Unite cu China, cel mai mare partener comercial al celei mai mari economii a lumii, a crescut la nivelul record de 276 miliarde de dolari in 2017.