Băncile îşi protejează marjele şi nu se grăbesc să urce dobânzile la depozite în pofida creşterii inflaţiei şi semnalelor BNR

Autor: Anelis Baciu 14.02.2018
♦ Majoritatea băncilor mari ţin dobânzile la depozitele în lei sub pragul de 1% pe an, pentru că au lichiditate şi depozite în exces.


Bancherii nu se grăbesc să urce dobânzile la depozitele în lei în pofida faptului că BNR a majorat deja de două ori dobânda cheie în acest an, iar inflaţia devine tot mai presantă.

Dobânzile la depozitele în lei stau de mai bine de un an sub nivelul de 1%, iar luând în calcul inflaţia de 5% prognozată de BNR pentru trimestrele I şi II din acest an să ţii banii la bancă nu îţi aduce altceva decât pierderi şi bătăi de cap.

În plus, strategia băncilor de a menţine cât mai mult dobânzile jos pentru a-şi conserva câştigurile are efecte nocive în economie, politica dobânzilor zero sau aproape de zero distrugând ideea de economisire şi chibzuinţă, dar şi încrederea populaţiei în bănci.

Săptămâna trecută guvernatorul BNR Mugur Isărescu a cerut băncilor să ridice dobânzile la depozite, însă analiştii spun că băncile se vor alinia treptat la modificările din sfera politicii monetare.

„Dobânzile la depozite se vor alinia treptat la modificările dobânzii de politică monetară. Acest proces va fi însă unul gradual datorită surplusului de lichiditate din sistem care face ca, pe de o parte, dobânzile de pe piaţa monetară să nu preia în întregime semnalul de întărire a politicii monetare, iar pe de altă parte băncile să se confrunte cu un exces de depozite faţă de ceea ce pot plasa profitabil sub formă de credite.

Competiţia e mai puternică pe partea de creditare decât e în cea de atragere de depozite, de unde şi o ajustare mai lentă a dobânzilor la depozite“, explică Horia Braun, economist-şef al BCR, cea mai mare bancă locală după active. La depozite majoritatea băncilor mari ezită să plătească dobânzi de peste 1% pe an, bonficaţii mai bune fiind întâlnite doar la băncile greceşti sau la bănci de talie mică şi mai recent intrate în piaţă precum TBI Bank, Idea Bank sau Patria Bank.

Dintre cele mai mari zece bănci după active cea mai bună ofertă la un depozit pe un an în valoare de 5.000 de lei o afişează Alpha Bank. Banca cu capital grecesc remunerează cu 1,75% pe an economisirea.

Pe de altă parte, cea mai redusă bonificaţie plătită de băncile din top zece aparţine Raiffeisen Bank, banca austriacă afişând o dobândă de 0,6% pe an.