Cetăţenii din Cape Town se simt ca în perioada comunismului. Au o raţie de 50 de litri de apă pe zi din cauza secetei, care împinge ţara să declare fenomenul un „dezastru naţional”

Autor: Alexandra Cepăreanu 17.03.2018

Africa de Sud a anunţat că seceta din Cape Town este un dezastru naţional şi afectează grav trei dintre cele nouă provincii ale ţării. Guvernul a făcut anunţul după ce a reevaluat amploarea şi severitatea secetei timp de trei ani, relatează BBC News.

În primul rând, Cape Town a anunţat că măsurile de economisire a apei, care înseamnă ca fiecare cetăţean să utilizeze mai puţin de 50 de litri de apă per zi, au ajutat oraşul să declare „Ziua Zero ” data de 4 iunie 2018.

Mmusi Maimane, liderul Alianţei Democratice din Africa de Sud (DA), care conduce atât oraşul Cape Town, cât şi provincia Western Cape, a scris într-o postare pe Twitter:

„Pot să anunţ oficial că Ziua Zero a fost restabilită pe data de 4 iunie 2018. Datorită eforturilor locuitorilor din Cape Town, consumul de apă a scăzut la 526 de milioane de litri per zi. Să continuăm să reducem consumul!”.

Într-o altă postare pe reţeaua de socializare Twitter, el a arătat că utilizarea medie a apei în Cape Town, un oraş de aproximativ patru milioane de locuitori, a fost sub 550 de milioane de litri, în comparaţie cu doi ani în urmă, când s-a înregistrat un consum de un miliar de litri pe zi.

Economisirea nu a fost o sarcină uşoară pentru locuitorii oraşului, deoarece limita de 50 de litri per zi este suficientă doar pentru un duş foarte scurt şi pentru gătit. În plus, limita permite locuitorilor o singură spălare a rufelor, folosind maşina de spălat, o singură dată pe săptămână.

Cu toate acestea, decizia guvernului de a declara seceta un dezastru naţional a condus la implicarea Congresului Naţional African (ANC), care va prelua acum responsabilitatea pentru eforturile de ajutor.