ZF Live. Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză: Majorarea dobânzii va avea un impact negativ de 0,2% din PIB în 2018. „Este nevoie de măsuri deosebite pentru a compensa politica monetară“

Autor: Roxana Rosu 15.02.2018

Majorarea dobânzii de politică monetară de către BNR va avea un impact negativ de circa 0,2% din PIB, având în vedere că scumpirea creditării în ianuarie se va reflecta pe tot parcursul anului, apre­ciază  Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.

„Evaluăm impactul măririi dobânzii de politică monetară de către BNR. Nu am revizuit estimarea privind creşterea PIB din 2018 nici după prima majorare a dobânzii, în ianuarie, nici în februarie. Avem nişte buffere. Dar scumpirea creditării se duce pe tot anul, nu se va reduce mai încolo. Avem un plus de 0,5 puncte la dobânda de politică monetară, dincolo de politica fiecărei bănci. Noi vedem impact negativ de circa 0,2% din PIB în 2018“, a spus Ghizdeanu la emisiunea de business ZF Live.

Potrivit ultimei prognoze a Comisiei, publicată la începutul lunii februarie, România va avea în 2018 o creştere economică de 6,1%, la un PIB de 924 miliarde lei, faţă de avansul de 7% din 2017.