Radiografia pieţei de fuziuni şi achiziţii din regiune. Polonia şi Rusia sunt cap de afiş. În România, în continuare valoarea medie a tranzacţiilor este de 2-3 ori mai mică

Autor: Cristina Roşca 19.02.2018
♦ România s-a situat anul trecut pe locul cinci în regiune după valoarea medie a tranzacţiilor semnate, de 21,2 mil. euro, arată raportul anual al Euromoney (EMIS) şi al casei de avocatură CMS ♦ Cele mai interesante pieţe pentru investitori, fie ei strategici sau financiari, sunt Polonia, Cehia, Rusia şi Turcia.

Cele două din urmă sunt atră­gătoare prin prinsma po­pulaţiei numeroase şi a su­prafeţei generoale. Po­lo­­nia şi Cehia sunt, prin com­paraţie cu Ro­mâ­nia, economii mai pu­ter­nice, mai mature şi cu o putere de cum­pă­rare pe măsură, iar acest lucru atrage atenţia companiilor şi a fondurilor de investiţii. În România s-au semnat anul trecut 153 de tranzacţii, cu o valoare cumulată de 3,25 mld. euro, atât în volum, cât şi în valoare 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani, conform aceluiaşi raport care analizează perioada 2012-2017. Acest lucru înseamnă că valoarea medie a fiecărei mutări a sărit de 21 mil. euro. Anul trecut a fost un an bun în general pentru piaţa de M & A de la nivel mondial, dar şi regional, existând lichidităţi în piaţă pe care investitorii caută să le plaseze. De partea cealaltă, mulţi antreprenori caută să facă exit.