Anton Anton, Ministrul Energiei: Cred că până la final de an vom adopta o strategie energetică; avem o prioritate şi din retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Autor: Roxana Rosu 19.02.2018

Cred că până la final de an vom adopta o strategie energetică a României, care este în lucru, şi vrem să păstrăm mixul energetic, capacitatea de a produce energie şi din cărbune şi din hidro şi eolian, a declarat Anton Anton, Ministrul Energiei, la conferinta ZF Power Summit .

"Mă interesează ca Hidroelectrica să producă. Vreau să continue şi negocierile pentru Reactoarele 3 şi 4. Dar avem o prioritate şi cu Unitatea 1, care are o durată de viaţă, trebuie retehnologizată şi asta durează nişte ani. Vrem să facem asta. Este un termen foarte dur. Pe parcursul retehnologizării oprim Unitatea 1".

Alte declaraţii: 

Derulăm o investiţie mare şi la Luduş (Iernut), pe gaze, şi va putea funcţiona ca sistem de reglare a vârfurilor bruşte în sistem. Facem o investiţie la Mintia, de 500MW. 

România pleacă de la premiza bogăţiilor repartizate în zonă, că e nevoie de un mix energetic raţional şi îl vom menţine. E nevoie de eficienţă şi în producţie şi în consum.

Şi în 2008 şi anul trecut, ca cifră absolută a fost produsă aceeaşi cantitate de cărbune, dar pondere în producţia globală s-a modificat de la 40% la circa 20%. Dorim să menţinem mixul energetic. Vrem sp păstrăm capacittea de a produce energie din cărbune, din hidro, din eolian. Mi-ar plăcea să văd creştere şi pe biomasă, că România are potenţial.