Estonia cere Uniunii Europene să aloce mai mulţi bani pentru apărarea frontierelor externe

Autor: Marian Avram 19.02.2018

Preşedintele Estoniei a precizat că ţara sa alocă deja 2.2% din PIB pentru apărare şi nu îşi permite să cheltuiască mai mult, deşi există nevoi suplimentare.

”Mica noastră ţară nu poate face mai mult decât ceea ce face în prezent. Însă trebuie făcute mai multe în această regiune”, a declarat Kaljulaid.

Preşedintele estonian a cerut Uniunii Europene să aloce mai multe fonduri pentru apărarea graniţelor externe ale Blocului comunitar, adăugând că este nevoie de un mecanism care să asigure securitatea tuturor statelor.

În ceea ce priveşte NATO, Kaljulaid a cerut statelor membre să mărească cheltuielile militare pentru a ajunge la obiectivul de 2% stabilit în interiorul Alianţei.

”Toţi aliaţii din NATO au luat aceleaşi angajamente. Chiar dacă Estonia ar aloca mai multe fonduri pentru apărare, tot nu ar fi suficient”, a declarat preşedintele estonian.

Kaljulaid a adăugat că Rusia este un stat impredictibil, mai ales după anexarea Crimeei din 2014, însă a precizat că este important păstrarea dialogului cu Moscova