Supercontract pentru RATB. Municipalitatea Bucureşti a atribuit contractul de 100 mil. euro pentru 400 de autobuze

Autor: Alexandra Cepăreanu 20.02.2018

♦  Asocierea turcească Otokar Europe şi Otokar Automotive, companii deţinute de Koç Holding, conglomeratul turcesc proprietar al producătorului de electrocasnice Arctic Găeşti, a câştigat contractul de 100 de milioane de euro pentru achiziţia a 400 de autobuze pentru Bucureşti.



Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a anunţat ieri că asocierea turcească Otokar Europe şi Otokar Automotive a câştigat licitaţia pentru înnoirea parcului auto al RATB cu 400 de autobuze.

Prin urmare, PMB va achiziţiona 400 de autovehicule de la asocierea turcească Otokar Europe şi Otokar Automotive, pentru suma de 250.000 de euro bucata, plus TVA. Potrivit edilului capitalei, 300 dintre cele 400 de vehicule ar putea fi livrate în următorul an, prima livrare urmând să aibă loc în această vară.

RATB deţine aproape 1.400 de mijloace de transport în comun, majoritatea vechi, între acestea aproape 900 de autobuze.

Companiile care au depus oferte în cadrul licitaţiei au fost Karsan Otomotive, Man Truck & Bus AG, Mercedes-Benz România şi asocierea Otokar Europe şi Otokar Automotive.

„După evaluarea ofertelor, în raport cu criteriile anun­ţa­te, punctajul cel mai mare a fost obţinut de asocierea Otokar Europe şi Otokar Automotive, care a fost declarată câş­tigă­toare. Valoarea atribuită achiziţiei este de 100 de mili­oane de euro, ceea ce înseamnă 250.000 de euro, plus TVA, pen­tru fie­ca­re autobuz”, a declarat ieri primarul general, Gabriela Firea. Bugetul de venituri al Primăriei Generale pentru 2018 este, potrivit proiectului de buget de 5,7 miliarde de lei (1,2 mld euro). În acelaşi timp, bugetul de cheltuieli este de 6,2 mld. lei.

Primăria Capitalei a lansat în luna iulie a anului precedent licitaţia pentru achiziţionarea a 400 de autovehicule pentru RATB, contract estimat la 510,5 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de patru ani. Însă, în urma contestaţiilor depuse de mai mulţi operatori economici, licitaţia a fost suspendată în luna august.

Contractul de achiziţie a celor 400 de autovehicule include 320 de autobuze cu lungimea de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu lungimea de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate, cu lungimea de 18 metri, care pot transporta o capacitate minimă de 135 de călători.

Potrivit caietului de sarcini, autovehiculele dispun de toate facilităţile necesare pentru un transport public civilizat, în conformitate cu normele europene. În plus, autobuzele trebuie să aibă o monitorizare Euro 6 şi să funcţioneze pe diesel şi biodiesel.

Asocierea turcească Otokar Europe şi Otokar Automotive face parte din conglomeratul de firme Koç Holding, cel mai mare conglomerat industrial din Turcia.

Începând cu anul 2002, Koç Holding deţine şi compania producătoare de electrocasnice Arctic Găeşti.