Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei a fost eliberat pe cauţine

Autori: Teodora Marinescu , Mediafax 20.02.2018

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost eliberat pe cauţiune, după ce fusese reţinut şi interogat de Agenţia de Prevenire şi Combatere a Corupţiei, fiind acuzat că ar fi cerut mită în valoare 100.000 de euro, informează site-ul postului BBC.

Banca Centrală a Letoniei a declarat că are o politică de "zero toleranţă" în faţa corupţiei şi că va lucra împreună cu anchetatorii. Cu toate acestea, unul dintre avocaţii guvernatorului băncii a informat că Rimsevics neagă orice acuzaţie.

În urma acuzaţiilor, premierul Maris Kucinskis a declarat că Rimsevics ar trebui să demisioneze din funcţia pe care o deţine.

"Nu îmi pot imagina că un guvernator al Băncii Centrale a Letoniei poate continua să lucreze, fiind reţinut în urma unor acuzaţii atât de grave. În acest caz, consider că ar trebui să se retragă.", a declarat premierul.

Banca Centrală a Letoniei este o instituţie independentă, iar Rimsevics deţine funcţia de guvernator încă din anul 2001. Din 2014, când Letonia a adoptat moneda euro, acesta este şi un membru al Consiliului Guvernatorilor, principalul organ de decizie al Băncii Centrale Europene.

În urmă cu o săptămână, autorităţile din Letonia au deschis o anchetă privind o bancă naţională suspectată că a efectuat tranzacţii financiare cu regimul din Coreea de Nord, operaţiuni care au legătură cu sistemul de rachete balistice al Phenianului.