Plăţile cu cardul s-au dublat în doi ani, ajungând la 63 mld. lei în 2017, dar retragerile de la ATM sunt încă de trei ori mai mari

Autor: Anelis Baciu 21.02.2018

Românii au efectuat plăţi cu cardul la POS-urile comercian­ţilor şi în me­diul online în valoare de 63 de mi­liarde de lei în 2017, de aproape două ori mai mult decât în urmă cu doi ani, arată datele BNR agre­ga­te de ZF.

Mai mult, plăţile cu cardul s-au intensificat în al patrulea trimestru din 2017, în con­di­ţiile în care în acest interval de timp s-au efec­tuat tranzacţii de apro­ximativ 18,4 miliarde de lei faţă de 16,4 mi­liar­de de lei în trimestrul anterior.

În timp ce plăţile cu car­dul au crescut cu 30%, retra­gerile de la ban­co­ma­te au avansat cu un ritm de 14% anul trecut şi au ajuns la 173 mi­liar­de de lei. Deşi plăţile cu cardul cresc mai accelerat decât retragerile, acestea din urmă continuă să fie de aproape trei ori mai mari.

Ca număr însă, tranzacţiile cu car­dul au depăşit retragerile de la ban­co­ma­te, dar diferenţa de valoare se păs­trea­ză ca urmare a unei tranzacţii medii semnificativ mai mari, de aproximativ 670 de lei în cazul retragerilor în com­pa­raţie cu o valoare medie a unei plăţi cu cardul de aproximativ 120 de lei.