Care sunt cele mai ieftine acţiuni din indicele bursier BET după publicarea rezultatelor pe 2017

Autor: Liviu Popescu 22.02.2018

BRD a ajuns cel mai ieftin emitent din pri­ma ligă bursieră în contextul în care acţiunile instituţiei de credit se tranzac­ţio­nează după publicarea rezultatelor pre­liminare pe 2017 la un nivel PER (price earning ratio), cel mai utilizat in­di­cator pen­tru a caracteriza efi­cien­ţa pla­samentului în acţiuni, de 6,7.

Spre comparaţie, ac­ţiu­nile Băncii Tran­sil­va­nia (TLV) afişează un multi­plu PER calculat cu preţurile de închi­dere din 20 februarie de 8,7, potrivit calculelor ZF.

Electrica nu a fost inclusă în analiza ZF întrucât şi-a publicat re­zultatele preliminare individuale, care nu reflec­tă activitatea propriu-zisă de distribuţie şi furnizare elec­trică.

Calculele ZF ex­clud şi Fondul Pro­prie­tatea din motive de com­pa­rabilitate.

BRD Groupe Société Générale a ajuns la un PER de 6,7 după ce profitul ob­ţinut pe 2017, de 1,38 miliarde de lei, a fost cel mai ma­re din istoria băncii.

PER se calculează pe baza rezul­ta­telor fi­nan­­ciare pe ultimele 12 luni, dar este reco­man­­dat ca acesta să fie cal­cu­lat la finele unui an finan­ciar, dat fiind ca­racterul sezonier al acti­vi­tăţilor unor com­panii (precum Romgaz, care are în general rezultate mai slabe pe timpul verii).