Ce înseamnă capitalism de stat în China: După ce a încurajat grupurile private chineze să cumpere active externe, acum le naţionalizează. Gigantul de asigurări Anbang, care a cumpărat celebrul hotel Waldorf Astoria din New York, a fost naţionalizat

Autor: Ştefan Stan 23.02.2018

Statul chinez a preluat controlul Anbang, un conglomerat gigant din industria asigurărilor, şi l-a acuzat pe carismaticul şef al acesteia, Wu Xiahoui, de infracţiuni economice, în cea mai dură mişcare de până acum împotriva firmelor private, scrie Financial Times.

Autoritatea de reglementare de pe piaţa asigurărilor din China a anunţat că Anbang Insurance Group, proprietarul hotelului Waldorf Astoria, are ”operaţiuni ilegale care ar putea afecta serios solvabilitatea companiei”. De asemenea a adăugat că preluarea a fost în linie cu legea asigurărilor din China şi că oficialii vor introduce în mod activ capital social de ”înaltă calitate” în Anbang, şi că vor restructura compania şi acţionariatul pentru a menţine caracterul ”privat” al acesteia. 

Anbang s-a ridicat din obscuritate în ultimii ani şi adevenit un conglomerat puternic la nivel mondial şi una dintre feţele cele mai vizibile ale corporaţiilor din China. Totuşi, în ultimul an, a fost unul dintre conglomeratele care s-au extins agresiv pe piaţa internaţională care au intrat în atenţia autorităţilor de reglementare, care au devenit tot mai îngrijorate că scheme obscure de finanţare erau folosite pentru a finanţa preluările.

Wu Xiaohui, fostul preşedinte al companiei, a fost acuzat de un tribunal din Shanghai pentru fraudă în strângerea de fonduri şi delapidare, potrivit declaraţiilor procurorilor. Primul cap de acuzare poate fi pedepsit cu închisoare pe viaţă în anumite circumstanţe, în timp ce al doilea poate fi pedepsit cu până la 10 ani de închisoare.