Dragnea şi Tăriceanu, şefii Parlamentului, au trimis o scrisoare BNR prin care solicită explicaţii privind diferenţele de perspectivă asupra economiei şi inflaţiei. Cum teoria „output gap”-ului scoate banii din buzunar românilor care au credite indexate la Robor

Autor: Sorin Pâslaru 05.03.2018

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea au trimis o scrisoare de şase pagini către Banca Naţională a României în care afirmă că lipsa de cooperare între politica monetară şi politica guvernamentală poate duce la pierderi pentru economia românească, afirmă surse apropiate semnatarilor.

Primirea scrisorii a fost confirmată de surse din Banca Naţională, care va formula un răspuns. De altfel, Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută că va trimite o astfel de scrisoare către Banca Naţională cu puncte de vedere privind inflaţia adunate de la mai mulţi specialişti şi la care aşteaptă răspunsuri.

Inflaţia anuală a ajuns la 4,3% în ianuarie 2017, cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Este pentru prima dată când reprezentanţii Parlamentului decid să trimită o astfel de scrisoare Băncii Naţionale, iar sursele citate au explicat că, deşi programul de guvernare, bugetul şi execuţia sa sunt în sarcina Guvernului, scrisoarea a fost trimisă de la Parlament pentru că Banca Naţională răspunde în faţa Parlamentului.