E-mailul lui Liviu Dragnea către Daniel Dines, cel care a creat în 3 ani prima companie românească din IT evaluată la 1 miliard de dolari: Nu cred că am auzit de d-voastră, am înţeles că vă ocupaţi de inteligenţa artificială şi RPA (noi încă depunem declaraţii online la etajul 2), dar vreau să vă felicit. Eu cred că şi programul nostru de guvernare v-a susţinut

Autor: Cristian Hostiuc 04.03.2018

Conform TechCrunch, portalul american de tehnologie, start-up-ul pornit din România în 2015 - Uipath,  a atras o finanţare de 120 de milioane de dolari de la un grup de  investitori americani, evaluând compania la 1 miliard de dolari. Dacă tranzacţia se va confirma, un anunţ oficial este aşteptat în următoarele zile. Uipath este primul unicorn românesc (unicorn este denumirea companiilor din IT care depăşesc 1 miliard de dolari). Până în prezent, cele mai valoroase companii din România, sau care au plecat  din România, au fost BitDefender, evaluată la peste 600 de milioane de dolari şi LiveRail, un produs pornit de la Cluj, şi care a fost cumpărat în 2013 de Facebook pentru 500 de  milioane de dolari (închis între timp).

Uipath, care se ocupă de automatizarea robotizată a proceselor repetitive (robotic process automation - RPA), a fost fondată în 2015 de către Daniel Dines şi Marius Tîrcă.

"Eram 10 oameni într-un mic apartament din Bucureşti, iar acum ne batem cu giganţii din inteligenţa artificială", spunea anul trecut la ZF Live Daniel Dines, care a terminat Facultatea de Matematică, secţia Informatică, din Universitatea Bucureşti. Între timp, Uipath şi-a mutat sediul central la New York, având birouri în Londra, Bucureşti, India, Singapore, Hong Kong şi Tokio. Ei au ajuns să lucreze pentru Lufthansa, JP Morgan, Bank of America sau Generali.

Primul “unicorn” al industriei de IT din România: Portalul Techcrunch scrie că UiPath, firma de roboţi software înfiinţată în 2015 la Bucureşti, a luat o finanţare de $120 mil. care o evaluează peste 1 mld. dolari. Vedeţi ce spunea la ZF Live Daniel Dineş, unul dintre fondatorii UiPath

Ceea ce fac ei este că tehnologia lor înlocuieşte 5 oameni din 7 în centrele unde se desfăşoară procese repetitive. La nivel mondial, acum un an erau numai trei companii de acest gen.

ZF a scris pentru prima dată despre Uipath în 10 septembrie 2015, când start-up-ul românesc a participat la Seedcamp, un program care oferă start-up-urilor posibilitatea de a cunoaşte specialişti în tehologie şi poate să atragă şi finanţare.

În decembrie 2016 Vlad Ionescu, directorul de marketing al Uipath, a anunţat că "în 4-5 ani vrem să ajungem la venituri de 100 de milioane de dolari".

În 28 aprilie 2017, într-o discuţie cu ZF, Daniel Dines a spus că ţinta este de a ajunge la o evaluare a companiei de 1 miliard de dolari.

Nu multă lume a auzit de Uipath sau de Daniel Dines. Nu ştiu dacă vreun oficial român a auzit sau a citit despre acest start-up românesc.

Mi-am imaginat ce i-ar scrie Liviu Dragnea lui Daniel Dines după această evaluare de 1 miliard de dolari.

 

De la: Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi liderul de facto al Guvernului României

Către: Daniel Dines, director Uipath

În CC: Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă, ministrul Comunicaţiilor, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei

 

Stimate domnule Daniel Dines,

Sunt Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor (al treilea om din România) şi preşedintele PSD. Dacă vreţi să vorbiţi cu cineva din Guvernul României, eu cred că sunt persoana cea mai potrivită.

Am citit în Ziarul Financiar că sunteţi primul unicorn românesc şi vreau să vă felicit pentru acest lucru.

Nu ştiu cum aţi reuşit ca în trei ani să realizaţi acest lucru, mai ales că am înţeles că nu aveţi contracte cu statul român sau cu instituţii ale statului.

Dacă acceptaţi, aş vrea să vă trimit nişte băieţi să vadă şi să înveţe cum aţi reuşit cu inteligenţă artificială să vă multiplicaţi de 10 ori valoarea companiei într-un an.

Noi avem multe companii ale statului care înghit foarte mulţi bani an de an, cred că sunt miliarde de euro într-un deceniu, şi niciuna nu ajunge la o asemenea evaluare. Nici nu ştiu cât valorează acum CFR, Tarom, sau partea statului din Telekom. Poate companiile din energie să aibă o asemenea evaluare.

Aş vrea să înţeleg cum aţi reuşit dumneavoastră, dintr-un apartament, să ajungeţi aici atât de repede, să-i cuceriţi pe investitorii americani, în condiţiile în care noi, cei care reprezentăm statul român şi care suntem la putere de peste 20 de ani, nu am reuşit decât să cumpărăm de la americani armament, cred că şi de generaţia a patra.

Poate ne ajutaţi cu nişte roboţi caare să mânuiască avioanele, rachetele, tancurile şi cine ştie ce vom mai cumpăra, pentru că noi sigur nu avem militari şi nici personal pentru acest lucru. Probabil că echipamentele vor rămâne în ţiplă, cum de altfel am cumpărat din afară echipamente pe care nu le-a folosit nimeni vreodată (mai ales în sectorul medical), dar pe care am dat miliarde şi miliarde de dolari.

Aş vrea să înţelegem şi noi, toţi cei care conducem România - şi preşedintele Iohannis, şi preşedintele Băsescu, şi Victor Ponta, şi Emil Boc şi câţi au mai fost pe la guvernare -, cum de voi aţi reuşit să vă bateţi cu giganţii mondiali pornind de la 10 oameni şi noi, cu zeci de mii de oameni în aparatul de stat şi cu miliarde şi miliarde de euro alocaţi anual, să nu fim în stare să facem o autostradă care să traverseze munţii sau să ducă până în Moldova. Poate faceţi şi un robot pentru noi, pe care vi-l plătim, să facă ceea ce noi nu putem face de 20 de ani.

Nu ştiu cum aţi reuşit ca din 2015 până acum să înfiinţaţi birouri în toată lumea şi noi nu am reuşit să înfiinţăm un Fond Suveran, care ar trebui să facă investiţii şi să ne scoată dintr-o înapoiere educaţională şi tehnologică. Nici nu ştiu cine se mai ocupă de acest Fond Suveran, care trebuie să aibă pe mână 10 miliarde de euro.

Este foarte intresant ceea ce faceţi, dacă am înţeles bine RPA. Şi noi am avea nevoie de o restructurare la nivelul statului, dar sincer nu ne putem permite să introducem roboţi în locul oamenilor pentru procesele repetitive, pentru că nu avem legislaţie care să permită roboţilor să voteze.

Ideea este că într-o lume care se duce spre robotizare şi automatizare, noi trebuie să angajăm mai mulţi oameni la stat, care să se ocupe de declaraţiile online. Am înţeles de la ministrul nostru de finanţe, Eugen Teodorovici, că declaraţiile online se depun la etajul 2.

România ar avea nevoie de la dumneavoastră de unirea bazelor de date - ştiţi, la noi fiecare instituţie are propriul sistem informatic şi propria bază de date, pentru că trebuia să cumpărăm calculatoare şi programe informatice de la toţi şi la cel mai mare preţ; cred că aţi citit despre afacerea Microsoft (dar aia nu este a PSD, ci a PDL) -, dar mă tem că nimeni nu va fi de acord.

La un moment dat, trebuia să facem portalul e-România, cred că trebuia să coste vreo 500 de milioane de euro, dar nu mai ştiu unde s-a oprit proiectul. Eu cred că dumneavoastră aţi putea să-l faceţi într-un an, dar cei din comisia de licitaţii o să vă descalifice, că nu aveţi o experienţă de cel puţin 10 ani ca firmă.

Cred că am putea să facem un centru de excelenţă în IT, în RPA, proiect căruia să-i tăiem panglica în 2019-2020, atunci când sunt alegeri. Înţelegeţi de ce. Aş putea să vorbesc cu primarul Capitalei, doamna Gabriela Firea, să vă ajute cu un sediu de la RAPPS. Am putea să mergem cu acest centru şi în ţară, dar la Iaşi, unde am înţeles că mai sunt ceva americani, nu ne înţelegem bine cu primarul, pe care l-am dat afară din partid. Dacă vă interesează acest centru de excelenţă, să-mi spuneţi.

Mi-ar plăcea să vă cunosc personal, eu şi Guvernul României, dar vorba ministrului energiei, Anton Anton, un ministru nu se duce niciodată la o companie, ci compania trebuie să vină la el.

Dacă  aveţi drum prin Bucureşti, puteţi să mă căutaţi pe mine, pe premierul Viorica Dăncilă, pe domnul Tăriceanu, pe ministrul Comunicaţiilor, pe ministrul Finanţelor sau pe ministrul Economiei. Sper să nu-i schimb între timp.

 

P.S. Aş vrea să vă spun că şi noi, PSD, prin programul de guvernare, am contribuit la ceea ce faceţi dumneavoastră acum, pentru că am menţinut facilităţile pentru programatori şi de asemenea am dat aceleaşi facilităţi şi pentru cei din cercetare-dezvoltare.

Am înţeles că vă ocupaţi şi cu acest lucru. De asemenea, să ştiţi că am dat facilităţi studenţilor de a merge gratis cu trenul. Nu ştiu dacă putem să dăm facilităţi şi pentru avioane, ca să ajungeţi mai repede, întrucât, pe calea ferată, viteza este ca la începutul secolului 20. Sper că puteţi să vă gândiţi ca prin inteligenţa aritificială să rezolvăm acest lucru şi să nu mai fim daţi ca exemplu negativ.

Apropos, sper că aţi majorat salariile brute la trecerea contribuţiilor şi nu aţi dat bonusuri, cum au dat celelalte companii din IT care nu sunt fanii PSD.

P.S.2  Am auzit că aţi fost la o conferinţă în care aţi vorbit despre următorii 25 de ani pentru România. 

Am înţeles că aţi avut nişte idei interesante, pe care aş vrea să ni le trimiteţi. 

Sper să mai citesc de dumneavoastră.

P.S.3 Nu ştiu dacă o să-mi răspundeţi, dar sper să răspundă Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la scrisoarea de câteva pagini pe care i-am timis-o, în care am cerut explicaţii de ce BNR nu susţine programul de guvernare al PSD şi a majorat dobânda. Răspunsul la această scrisoare este mai actual decât RPA, sper că înţelegeţi.