Bursa de la Bucureşti are printre cele mai ieftine acţiuni bancare din Europa. Dar este şi o piaţă mică

Autor: Liviu Popescu 09.03.2018

BRD şi Banca Transilvania au ajuns cele mai ieftine acţiuni bancare din Europa după publicarea rezultatelor preliminare pe 2017 prin prisma indicatorului PER (price earning ratio), cel mai utilizat indicator pentru a caracteriza eficienţa plasamentului în acţiuni.

Valorile reduse ale indicatorului PER, de 6,9 la BRD şi de 8,58 la Banca Transilvania cu preţurile de închidere din 7 martie, arată că sectorul bancar de la bursa românească este subevaluat, dar se tranzacţionează pe o piaţă foarte mică în comparaţie cu cele occidentale în termeni de lichiditate şi de capitalizare.

„Cu cât piaţa este mai mică, cu atât multplicatorii P/E, P/BV sau P/S sunt mai atractivi“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Pe bursa de la Varşovia, cea mai mare din Europa de Est, Getin Holding are un PER de 18,12, iar Alior Bank de 14,4, arată calculele agregate de sde pe portalul investing.com.

Bursa poloneză are o capitalizare de 175 mld. euro şi un rulaj mediu zilnic de 219 mil. euro. Spre comparaţie, bursa de la Bucureşti abia a atins 39 mld. euro la finele lunii februarie, un record istoric, în timp ce rulajul mediu zilnic pe 2018 afişează circa 15 mil. euro.