Acţiunile giganţilor germani E.ON şi RWE au explodat după anunţul tranzacţiei de 22 de miliarde de euro

Autor: Ştefan Stan 12.03.2018

Acţiunile EON şi RWE au explodat după ce s-a anunţat tranzacţia de 22 de miliarde de euro, care ar urma să restructureze industria germană de energie şi să preia controlul Innogy, stabilind un nou campion naţional. 

Acţiunile RWE au crescut în această dimineaţă cu 8,78%, la 19,57 euro, în timp ce acţiunile EON au urcat cu 5,26%, la 8,90 euro/ titlu. 

Giganţii energetici germani E.ON şi RWE fac un schimb de active în valoare de zeci de miliarde de euro prin care E.ON preia reţelele de dis­tribuţie şi retail ale ambelor companii, în timp ce RWE va prelua tot ceea ce înseamnă producţia de energie regenerabilă din cele două firme şi va primi şi o parte din acţiunile E.ON.

Tranzacţia presupune transferul unei subsidiare a RWE, Innogy către E.ON, evaluată la 22 de miliarde de euro. Mişcarea vine într-o perioadă în care cea mai mare economie din Europa încearcă să se îndepărteze de combustibilii clasici, potrivit Bloomberg.

Jucătorii mari din piaţă precum RWE şi EON sunt forţaţi să treacă printr-o transformare după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că trebuie asumat obiectivul către o economie susţinută de energie regenerabilă, în locul combus­tibililor nucleari sau fosili.