Unde îşi ascund bogaţii lumii banii de Fisc? Cele mai mari paradisuri fiscale din lume în 2018. Surpriza de pe locul 2

Autor: Răzvan Botea 17.03.2018

SUA este al doilea cel mai mare paradis fiscal, după Elveţia şi înainte de insulele Cayman, potrivit Bloomberg.

SUA a urcat un loc în clasamentul paradisurilor fiscale faţă de 2015, ultima oară când a fost realizat acest studiu de către Tax Justice Network, agenţie americană care cercetează sistemele fiscale din lume.

„În timp ce SUA a creat mijloace puternice de apărare împotriva paradisurilor fiscale străine, nu a lauta în serios rolul acesteia de a atrage fluxuri financiare străine şi de a susţine evaziunea fiscală”, spune raportul. Autorii au criticat SUA pentru abordarea unilaterală privind evaziunea fiscală  şi spălarea de bani.

Delaware, Nevada şi Wyoming au fost scoşi în evidenţă ca fiind cele mai mari atrăgătoare pentru companii care desfăşoară activităţi financiare ilicite.

Hong Kong este pe locul 4 pe lista paradisurilor fiscale, urmată de Singapore. Taiwan a fost inclusă pentru prima oară pe această listă, pe locul 8.

Lista care este publicată la fiecare doi ani acordă un punctaj ţărilor în funcţie de legile fiscale, transparenţa sistemului fiscal şi a structurilor companiilor, legile de confidenţialitate din domeniul bancar.

Lista paradisurilor fiscale publicată de Tax Justice Network:

  1. Elveţia
  2. SUA
  3. Insulele Cayman
  4. Hong Kong
  5. Singapore
  6. Luxemburg
  7. Germania
  8. Taiwan
  9. Emiratele Arabe Unite
  10. Guernsey