ZF TOP Tranzacţii 2018, scena a peste 100 de mutări, cu o valoare de 4 mld. euro

Autor: Cristina Roşca 13.03.2018

♦ Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, evenimentul ZF Top Tranzacţii aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, respectiv vânzători, cumpărători, avocaţi, consultanţi sau bancheri de investiţii.

Aceştia au fost anul trecut actorii celor peste 100 de mutări, cu o valoare cumulată de peste 4 mld. euro. Mai mult, planurile lor pentru România nu se termină aici, 2018 profilându-se ca un nou an de creştere atât economică, cât şi a pieţei de fuziuni achiziţii.

Activitatea de fuziuni şi achizitii măsoară cel mai bine gradul de interes al investitorilor străini pentru eco­no­mia unei ţări, dar poate fi considerată şi un barometru pentru gradul de ma­turitate al companiilor locale.

Doar anul trecut investitorii fi­nan­ciari – fondurile de private equity şi cele cu apetit pentru zona imobiliară - au scos din buzunare peste un miliard de euro pentru a cumpăra companii sau active româneşti. A fost primul an din istoria României când acest prag a fost depăşit. 

Investitorii stra­te­gici şi-au consolidat şi ei por­to­foliile locale, prin achiziţii pen­tru care au plătit zeci sau chiar sute de mi­lioa­ne de euro. România a devenit o alterna­ti­vă viabilă nu doar la ţă­rile mai dez­voltate din regiune precum Polo­nia şi Cehia, ci şi la pieţele din Occident.

Nume noi mari – Vitruvian sau JC Flowers – au intrat anul trecut pe piaţa din România, iar alţi giganţi pregătesc terenul. Anul 2018 ar putea aduce o nouă megatran­zacţie (de peste 500 mil. euro) sau poate chiar o mu­tare de peste 1 mld. eu­ro, prima din ul­ti­mul de­ceniu.

Cu cât eco­no­mia mer­ge mai bine iar com­paniile sunt mai solide, cu atât investitorii, fie că este vorba des­pre cei financiari sau strategici, vor fi mai interesaţi să cumpere, iar piaţa se va dezvolta.

cristina.rosca@zf.ro