Bancherii: cei care vor pierde în urma noilor iniţiative legislative vor fi clienţii de bună credinţă ai băncilor

Autor: Alex Ciutacu 13.03.2018

Liderii unor bănci mari din sistem, afiliaţi la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), au ieşit ieri la atac pentru a combate propunerile legislative iniţiate de senatorul Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor, eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de credit şi limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate.

Populismul este invocat de bancheri ca fiind una din principalele îngrijorări. În viziunea ARB nemulţumirea românilor faţă de dobânzile la credite porneşte de la un populism alimentat de promisiuni false şi de la o educaţie financiară precară, clienţii având aşteptări nerealiste de la bănci.

Plafonarea dobânzilor, prevăzută într-un proiect aflat în dezbaterea Parlamentului, a iscat ofensiva bancherilor, care acuză că o eventuală limitare ar duce la scăderea creditării şi a consumului, ar afecta investiţiile şi, în final, ar duce la o atenuare a creşterii economice. Bancherii avertizează şi că în cele din urmă perdanţii vor fi clienţii de bună credinţă.