Călin Popescu Tăriceanu, despre inflaţie: România nu poate să rămână furnizoare de forţă de muncă ieftină

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 13.03.2018

"Inflaţia este conform previziunilor avansate şi nu sunt lucruri alarmante. Inflaţia nu e definitorie pentru întreg anul şi acest puseu sunt convins că se va domoli. Nu văd raţiuni persistente pentru ca România să aibă o cotă înaltă de inflaţie", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Acesta a mai afirmat că dacă se ridică problema majorării salariilor ca efect al inflaţiei, atunci toată lumea trebuie să înţeleagă că ţara noastră nu mai trebuie să aibă forţă de muncă ieftină.

"Domnul Isărescu spune de multe ori că de inflaţie nu a murit nimeni, dar consider că România nu poate să rămână furnizoare de forţă de muncă ieftină. Majorările salariale pe care le-am decis urmează să rezolve o problemă acută a ţării, adică migraţia forţei de muncă. Dacă lăsăm salarii scăzute să nu ne plângem că ne pleacă medici, profesori. Sigur că o majorare a salariilor poate duce la un puseu inflaţionist, dar trebuie să ne gândim că cei din ţară să nu plece",a mai spus Tăriceanu.

Inflaţia a urcat în februarie la 4,7% faţă de februarie 2017, iar faţă de ianuarie 2018 creşterea este de 0,3%, informează Institutul Naţional de Statistică. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%.

Creşterile de preţuri sunt de 3,74% la mărfurile alimentare, de 6,27% la mărfuri nealimentare şi de 2,92% la servicii.