Salarii mari, scandaluri noi. ING renunţă la majorarea cu 50% a salariului CEO-ului, Volkswagen îşi reformează schema de plăţi

Autor: Catalina Apostoiu 13.03.2018

Grupul bancar olandez ING a anulat propunerea de majorare cu 50% a salariului directorului său executiv Ralph Hamers, argumentând că a „subestimat reacţia publică din Olanda cu privire la acest subiect clar delicat“, relatează dutchnews.nl.

O altă companie care şi-a mo­dificat pachetele de plăţi acor­date executivilor în urma unui scan­dal este producătorul auto ger­man VW. În 2017, 12 executivi pri­meau o sumă totală de 63,2 mi­lioane de euro deşi grupul înre­gistrase cel mai slab rezultat din istoria sa, o pier­dere netă de 1,6 mld. euro.

În cazul ING, sute de clienţi şi-au închis conturile ca semn de pro­­test faţă de propunerea de ma­jo­rare a plăţii CEO-ului la 3 mi­li­oa­ne de euro, aceasta fiind con­dam­nată drept „arogantă“ şi „des­prin­să de realitate“ de către politicieni.

Consiliul de supraveghere al companiei a declarat că a revenit asupra propunerii în urma reacţiilor primite din partea multor acţionari olandezi. „În ultimele zile, mulţi clienţi, angajaţi şi alţi acţionari ne-au trimis opiniile“, a declarat preşedintele consiliului Jeroen van der Veer.

 „Regretăm agitaţia stârnită de propunerea noastră. Realizăm că am subestimat reacţia publică din Olanda cu privire la această problemă clar delicată“.

Consiliul va „analiza acum cu atenţie“ cum poate dezvolta o politică sustenabilă şi competitivă cu privire la plăţi.

Van der Veer nu a precizat la acel moment dacă Hamers solicitase majorarea, dar a declarat că speră că stafful băncii va înţelege. Cel mai recent acord oferea staff-ului o majorare de 1,7%.

Premierul Mark Rutte şi ministrul de finanţe Wopke Hoekstra au salutat decizia băncii. Hoekstra, care a declarat că va analiza măsuri pentru preîntâmpinarea unor astfel de majorări pe viitor, a comentat că acesta este „singura decizie potrivită“.

În ceea ce priveşte Volkswagen, plăţile managerilor săi de top au fost majorate cu 27% anul trecut în condiţiile în care profitul net al producătorului auto german a înregistrat mai mult de o dublare, însă grupul a declarat că detaliile privitoare la plăţi demonstrează că face progrese în privinţa plăţilor excesive, scrie Financial Times.

Conform noii scheme de plăţi, CEO-ul grupului Matthias Muller va primi o sumă totală de 9,5 milioane de euro pentru 2017, plus beneficii care împing totalul la 10,14 milioane de euro. Faţă de 2016, plăţile sale au urcat cu 40%.

Totuşi, sub vechea schemă Muller ar fi primit 13,15 milioane de euro. Membrii boardului executiv vor primi acum 4,35 milioane de euro, faţă de 5,55 milioane sub vechea schemă.