Presiune uriaşă pe Facebook după scandalul Cambridge Analytica

Autor: Adrian Seceleanu 20.03.2018

Acţiunile Facebook au înregistrat luni cea mai mare scădere pe bursă din ultimii 3 ani, ştergând aproape 4 miliarde de dolari din averea lui Mark Zuckerberg, pe fondul scandalului privind extragerea şi utilizarea neautorizată în scopuri politice a unor informaţii privind câteva zeci de milioane de utilizatori ai reţelei sociale, scrie Bloomberg. După deschiderea pieţelor bursiere acţiunile Faceboom scăzuseră cu peste 8% la 170 de dolari, pentru ca ulterior preţul să mai urce un pic la 172 de dolari.

Pieţele sunt influenţate de evoluţia scandalului şi de presiunea în creştere exercitată de politicieni de pe ambele maluri ale Atlanticului ca fondatorul Mark Zuckerberg să apară în faţă unor comisii speciale parlamentare pentru a oferi răspunsuri în legătură cu faptul că datele a zeci de milioane de utilizatori ai reţelei au fost utilizate în scopuri electorale fără consimţământul acestora.

Compania britanică Cambridge Analytica, care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige preşedinţia SUA, este cea care a reuşit să extragă aceste date.

Facebook a fost deja audiată în scandalul influenţării alegerilor din SUA de către propagandişti din Rusia, dar compania nu lâa pus niciodată pe Zuckerberg sub lumina reflectoarelor alături de lideri guvernamentali. Scandalul ar putea duce şi la apariţia unor reglementări mai dure pentru reţeaua socială. Mai mulţi membri ai Congresului SUA au cerut deja ca directorii generali ai Facebook, Twitter şi Google să vină în faţa unor comisii pentru a răspunde unor întrebări legate de posibilitatea de a extrage şi utiliza date personale din platformele pe care le operează.

Ştiind că scandalul urma să explodeze în media, Facebook a anunţat vineri că un profesor s-a folosit de instrumentele de autentificare puse la dispoziţie de Facebook  pentru a determina utilizatori ai reţelei să se înregistreze într-o aplicaţie care pretindea că realizează un test de personalitate, în scopuri academice. Pentru a realiza acest test de personalitate 270.000 de utilizatori au oferit aplicaţiei acces la datele deţinute de Facebook despre ei dar şi de prietenii lor, expunând astfel informaţii despre o reţea de 50 de milioane de persoane, conform New York Times. Ulterior, acesl profesor a transferat datele către Cambridge Analytica, încălcând astfel regulile Facebook.