Scandalul sexual l-a pus la pământ: The Weinstein Company, una dintre cele mai cunoscute case de producţie din lume, a cerut intrarea în faliment

Autori: Ana Obretin , Mediafax 20.03.2018

The Weinstein Company, compania de producţie de film şi televiziune al cărei fost preşedinte a fost acuzat de abuzuri sexuale, a cerut intrarea în faliment şi a anunţat că a pus capăt acordurilor de confidenţialitate încheiate cu unele dintre presupusele victime ale producătorului, transmite AFP.

Într-un comunicat transmis luni seară, The Weinstein Company (TWC), care a fost dată în judecată de mai multe dintre presupusele victime ale lui Harvey Weinstein şi avea datorii uriaşe, a anunţat că a cerut falimentul.

Totodată, compania a încheiat un acord cu o societate de investiţii, Lantern Capital, pentru preluarea "activelor şi angajaţilor". Acest acord urmează să fie validat în instanţă.

"Chiar dacă am sperat să ajungem la un acord în afara tribunalului, consiliul de administraţie este fericit că are un plan care permite maximizarea valorii activelor şi menţinerea unui număr maxim de angajaţi şi ca victimelor să li se facă dreptate", a declarat Robert Weinstein, cofondator al companiei, în acelaşi comunicat.

Nu au fost oferite informaţii despre valoarea acestui acord încheiat cu Lantern Capital.

TWC a anunţat, de asemenea, anularea "imediată" a clauzelor de confidenţialitate semnate la iniţiativa lui Harvey Weinstein, "în măsura în care prin acestea li se cerea păstrarea confidenţialităţii persoanelor care au fost abuzate sexual de Harvey Weinstein".

"Nimănui nu trebuie să îi fie teamă să se exprime, nimeni nu trebuie să fie constrâns să păstreze tăcerea", a indicat TWC.

"Compania le mulţumeşte tuturor persoanelor curajoase care deja au vorbit despre acest lucru. Vocile voastre au inspirat crearea unei mişcări care aduce schimbare în ţară şi în lume", potrivit aceluiaşi comunicat.

TWC nu a indicat, însă, câte acorduri de confidenţialitate au fost încheiate astfel.

Procurorul statului New York, Eric Schneiderman, care a depus o plângere civilă contra TWC, acuzând compania că nu şi-a protejat angajaţii de comportamentul abuziv al producătorului de film, s-a arătat bucuros privind anularea acordurilor de confidenţialitate.

Acesta a mai spus că autorităţile se vor împlica pentru a se asigura că victimele sunt protejate şi vor primi compensaţii.

TWC a negociat pentru o preluare, timp de mai multe săptămâni, cu un grup de investitori condus de Maria Contreras-Sweet, fost oficial al administraţiei Barack Obama, care voia să cumpere compania pentru aproximativ 500 de milioane de dolari. În cele din urmă, însă, oferta de cumpărare a fost retrasă, după ce s-a descoperit că pierderile financiare înregistrate de studioul de film erau mai mari decât le fusese comunicat, potrivit unor surse citate de AFP.

Anterior, Lions Gate Entertainment Corp (LGFa.N) făcuse şi ea o ofertă pentru unele dintre proprietăţile companiei, la fel şi compania Miramax, care a fost fondată şi apoi vândută de fraţii Robert şi Harvey Weinstein.

TWC a fost înfiinţată în 2005, de fraţii Robert şi Harvey Weinstein, după ce au revândut Miramax companiei Disney. Compania a fost implicată într-un uriaş scandal, din octombrie 2017, când au fost făcute publice informaţii despre abuzurile sexuale săvârşite de Harvey Weinstein. Producătorul a fost, de altfel, înlăturat din companie pe 8 octombrie 2017.

Peste o sută de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane şi britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependenţa de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul "#MeToo" ("Şi Eu", n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Multe dintre victimele lui Harvey Weinstein l-au dat în judecată pe acesta, dar şi TWC, iar despăgubirile se pot ridica la mai multe milioane de dolari.

După ce a produs filme de succes, precum "Discursul regelui" şi "Artistul", mare parte a proiectelor TWC au fost anulate sau suspendate.

Datele de lansare ale unor filme care sunt deja finalizate, precum "The Upside", un remake al filmului francez "Les Intouchables", şi "The War with GrandPa", o comedie cu Robert de Niro, au fost amânate pe termen nedeterminat.

Drepturile asupra mai multor proiecte în dezvoltare au fost vândute, printre acestea numărându-se noul film al regizorului Quentin Tarantino, "Once Upon a Time in Hollywood", preluat de Sony.