Primăria Capitalei vrea să acorde vouchere de 2.000 de lei femeilor însărcinate

Autor: Nicolae Oprea 23.03.2018

„Prin acest proiect, femeile însărcinate vor beneficia, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină, de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru eventualele tratamente necesare nedecontate. Voucherele au fiecare câte o valoare de 1.000 de lei, acordându-se de două ori. După procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei adeverinţe medicale. După intrarea în luna a şasea de sarcină, se acodă al doilea voucher, în baza celei de-a doua adeverinţe medicale”, se arată în proiectul de hotărâre al CGMB.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, propunerea primarului general este argumentată, printre altele, prin rata scăzută a natalităţii.

„Anual, în municipiului Bucureşti se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică în perioada 2010-2015 numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 de copii. Având în vedere rata scăzută a natalităţi, se impune implicarea autorităţii locale în identificarea unor măsuri sociale suplimentare, care să influenţeze creşterea natalităţii”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii CGMB, voucherele se vor acorda pentru femeile care au domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti - cu viza de reşedinţă dobândită cu cel puţin şase luni de la data demarării proiectului.