Sorin Chiriţă, City Manager Bucureşti, Primăria Bucureşti: Toate autobuzele din Capitală vor fi dotate cu aer condiţionat

Autor: Cristina Bellu 29.03.2018

Toate autobuzele din Capitală vor fi dotate cu aer condiţionat începând din vara acesta, a spus Sorin Chiriţă, City Manager la Primăria Bucureşti, în cadul evenimentului ZF Transport, Logistics&Automotive Summit 2018

Alte declaraţii:

În ceea ce priveşte transportul în comun din marile oraşe şi mai ales din Capitală, acesta este foarte aglomerat, de aceea scopul planului de mobilitate propus pentru Capitală este de a descuraja traficul auto personal şi de a încuraja transportul în comun, mersul pe jos au transportul cu maşini electrice.

În ţările occidentale există timbre de centru sau chiar sectoare în care traficul auto este închis. Acesta este motivul pentru care am făcut deja licitaţia pentru achiziţionarea a 400 de autobuze euro6, care vor deservi zonele limitrofe ale Capitalei, respectiv judeţul Ilfov, pe rute extinse.

Momentan procesul a fost contestat. Am încercat să băgăm în caietul de sarcini al licitaţiei ca anumite produse să fie fabricate în România, dar acest lucru a fost respins de către Agenţia Naţională Pentru Achiziţii Publice (ANAP).

În ceea ce priveşte procesul de contestaţie, în Occident, în Franţa de exemplu, documentaţia este foarte subţire, pentru că regulile sunt foarte puţine şi transparente.

Noi, din dorinţa de a hiper-reglementa am pus contestaţii, criterii restrictive în condiţiile în care în alte ţări din UE lucrurile acestea nu există.

Pentru centrul Capitalei avem finalizat caietul de sarcini pentru licitaţia privind achiziţionarea a 100 de autobuze electrice, 100 de autobuze GNC (gaz natural comprimat) şi 100 de tramvaie.

În plus, pregătim şapte staţii de încărcare pentru maşinile electrice în sectorul 4, iar până la finalul anului avem în plan să dăm în funcţionare 40 de staţii de încărcare.

Nu putem să mergem cu autostrăzi în fiecare sat, pentru că marile centre urbane polarizează afacerile. Dacă peste tot în lume construcţia urmează drumul, la noi drumul urmează construcţia.