Guvernatorul Isărescu, întrebat dacă a luat decizia de păstrare a dobânzii pe baza presiunii factorilor politici: Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. Nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsurile de politică fiscală

Autor: Ştefan Stan 04.04.2018

BNR a decis în şedinţa de politică monetară de astăzi să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25%.

De asemenea, Banca Centrală menţine rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25%.

Vedeţi mai jos declaraţiile Guvernatorului: 

Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. În definitiv care este esenţa deciziei de astăzi? Noi spunem că un tratament bun înseamnă nu numai medicamentul, dar şi dozajul şi cadenţa în care se aplică acest tratament.

Am hotărât, având în vedere că nu toate măsurile luate în lunile anterioare se văd în piaţă. Avem certitudini, modificări în plan european, decizia Băncii Centrale Europene de a amâna programul de relaxare monetară. Trebuie să aşteptăm să vedem cum reacţionează pieţele, ce se întâmplă în Europa, care va fi evoluţia inflaţiei.

Previziunea noastră este că se va plafona în jurul valorii de 5% şi apoi va coborî. Vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare. 

Apelul nostru se referă la faptul că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsuri de politică fiscală. Dacă au relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim, dar suntem nevoiţi, pentru că avem un mandat să ţinem inflaţia sub control.