Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, la ora promisiunilor: investiţiile publice vor creşte puternic. Creşterea economică va fi reorientată dinspre consum spre investiţii

Autor: Iulian Anghel 11.04.2018

Consumul rămâne încă principalul vector al creşterii economice, dar lucrurile se vor schimba: investiţiile vor fi de mai mare anvergură, cel puţin investiţiile publice vor creşte substanţial, spune Eugen Teodorovici ministrul finanţelor.

“Consumul reprezintă încă principalul element de creştere economică. Asta trebuie să se schimbe obligatoriu şi pe termen scurt. Lucrurile se vor schimba în acest sens, cel puţin la nivel de guvern", promite ministrul finanţelor.

De doi ani de zile, consumul este de departe motorul principal al creşterii economice spectaculoase, iar toate datele arată că foarte multe lucruri nu se vor schimba curând, din acest punct de vedere. Iar investiţiile publice de care vorbeşte ministrul finanţelor au fost anul trecut la cel mai jos nivel din ultimii 15 ani şi nici planificarea bugetară nu arată că ele vor fi prioritare în 2018.

Săptămâna trecută, Statistica a revizuit în scădere dinamica PIB pe 2017 faţă de cifrele comunicate la începutul lui martie, de la 7% la 6,9%. Reducerea creşterii a fost cauzată, în principal, de o revizuire pe volum a investiţiilor în 2017 - la 4,7% avans, an/an, faţă de un nivel 5,4% menţionat în datele publicate de Statistică la începutul lui martie. Consumul a contribuit anul trecut cu 6,4% la creşterea economică de 6,9%, iar investiţiile cu 1,1%. Diferenţa este, după cum se vede, uriaşă.

Pe de altă parte, în primele două luni din an, consumul rămâne foarte sus. Potrivit Statisticii, vânzările în comerţul cu amănuntul în februarie – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat – au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 8,3% pe serie brută.

În aceeaşi vreme, datele Finanţelor arată că “cheltuielile de capital” (investiţiile din buget) au crescut puternic în primele două luni din an, la 3,3 miliarde de lei, faţă de 700 mil. lei în primele două luni din 2017. Doar că aceste “cheltuieli de capital” sunt în proporţie de peste două treimi achiziţii de armament.

Ministrul finanţelor a spus astăzi, la prezentarea publică a Raportului de ţară pentru România al Comisiei Europene, că lucrurile se vor schimba.

"Noi intenţionăm să schimbăm cadrul legislativ pe achiziţii publice. Ar fi un element important să accelerăm partea de investiţii atât la nivel local cât şi pe proiecte mari de infrastructură. Îmi doresc ca România să fie şi o destinaţie clară şi convingătoare pentru ca investiţii străine să vină în această zonă."