Câte companii din top 1.000 cele mai mari din România sunt listate la bursă

Autor: Liviu Popescu 12.04.2018

Doar 34 de companii din cele mai mari 1.000 din România sunt listate la bursa de la Bucureşti, ceea ce îi oferă pieţei de capital o reprezentativitate directă de 3,4% în coloana vertebrală a economiei româneşti în contextul în care companiile din top adună afaceri de aproape 600 de miliarde de lei şi angajează aproape un milion de oameni, potrivit datelor din Anuarul Top 1.000 cele mai mari companii din România.

Economistul Dragoş Cabat spune că interesul companiilor pentru listare la Bucureşti este încă unul redus din mai multe motive. „În primul rând, vorbim despre o educaţie financiară precară a managerilor multor societăţi; aceştia nu înţeleg exact care sunt avantajele pe termen lung ale unei listări şi nu doresc să piardă «controlul» firmei lor. Apoi, în cazul firmelor cu capital majoritar de stat, chiar statul este reticent în listarea firmelor la Bursă pentru că aceasta înseamnă instituirea principiilor de guvernanţă corporatistă, transparentizare”, explică economistul.

OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, este prima companie din lista celor mai mari 1.000 din România ale căror acţiuni se tranzacţionează la Bucureşti şi ocupă poziţia a treia.