Tensiunile geopolitice şi nu pericolul unui război comercial sunt principalul motor al preţurilor petrolului în acest moment

Autor: Catalina Apostoiu 13.04.2018

Intensificarea conflictelor din Orientul Mijlociu scade şansele ca administraţia americană să iasă din acordul încheiat de marile puteri cu Iranul.

Pe piaţa petrolieră, tensiunile geopolitice sunt cele care primează în acest moment în faţa primelor focuri în ceea ce unii spun că este începutul unui război comercial între marile economii ale lumii, scrie Bloomberg.

Acestea influenţează direcţia pre­ţu­rilor şi vor împinge cotaţiile şi mai sus da­că vor persista, a declarat Fatih Birol, di­­rector executiv al Agenţiei Interna­ţio­na­­le pentru Energie (IEA), într-un in­terviu. Între timp, disputele de ordin co­mer­cial cum sunt cele dintre SUA şi China, care au erodat optimismul investitorilor în ultima vreme, nu sunt ceva neobişnuit şi nu vor „avea un impact direct asupra pieţelor petroliere deocamdată”, a adăugat Birol.

Preţul ţiţeiului a urcat la cele mai ridicate niveluri din 2014 în condiţiile în care piaţa conştientizează riscul unui conflict violent, care ar crea probleme la nivelul producţiei din Orientul Mijlociu. Cel mai mare producător de petrol din ca­­drul OPEC, Arabia Saudită, a inter­cep­tat miercuri un atac cu rachete al re­be­­lilor yemeniţi despre care se crede că sunt susţinuţi de Iran. Aceasta s-a în­tâmplat după ce preşedintele ame­ri­can Do­nald Trump a avertizat Rusia să se aş­tepte la un atac cu rachete asupra Siriei.

Tensiunile în creştere au reorientat a­­tenţia investitorilor dinspre date care ar fi tras preţurile în jos. Date recente au indicat faptul că producţia americană a urcat la un nou nivel record săptămâna trecută, în timp ce stocurile la nivel na­ţio­nal au înregistrat o creştere neaş­tep­tată. În ciuda acestor date însă, pre­ţu­rile petrolului se îndreaptă către cel mai pu­ternic avans săptămânal din iulie 2017. „Pieţele petroliere sunt într-o mare mă­sură legate de tensiunile geopolitice, mai ales atunci când acestea sunt înre­gis­trate în Orientul Mijlociu, centrul ex­por­turilor mondiale de petrol”, a declarat Birol.

„Dacă tensiunile se vor menţine, acestea vor continua să influenţeze piaţa petrolieră şi preţurile. În mod clar, aceasta va determina o creştere a preţurilor”, a adăugat directorul IEA.

În plus, potrivit RBC Capital Markets, intensificarea conflictelor din Orientul Mijlociu scade şansele ca administraţia americană să iasă din acordul încheiat de marile puteri şi Iranul. Exporturile acestei ţări ar urma să scadă în cazul reimpunerii de sancţiuni.

Excluzând riscurile geopolitice, însă, piaţa petrolieră este bine alimentată, potrivit lui Birol.

Iar Georgi Slavov, de la Marex Spectron, arată că deşi tensiunile pot împinge preţurile în sus, acestea ar putea scădea în următoarele două până la şase luni în condiţiile în care piaţa rămâne supra-alimentată cu cerere limitată.

Potrivit Barclays, evenimentele geopolitice ar putea menţine preţurile petrolului Brent ridicate, la peste 70 de dolari în aprilie şi mai, după care există şanse ridicate să urmeze o corecţie în jos în cel de-al doilea semestru al anului, scrie Reuters.

“Ceea ce contează în ultimă instanţă sunt problemele reale la nivelul ofertei. Iar dacă acestea nu se vor dovedi a fi substanţiale şi de durată, potenţialul de scădere a petrolului Brent este foarte ridicat”, a declarat Carsten Fritsch, analist Commerzbank.